Gehackte mailomgeving van Universiteit Maastricht komt dinsdagochtend weer in de lucht

Een infobalie voor medewerkers en studenten in een van de faculteitsgebouwen © ANP

De gehackte universiteitsmail is dinsdagmorgen vanaf 8 uur weer in de lucht. Dat heeft een woordvoerder van de Universiteit Maastricht maandagmiddag bekend gemaakt.

Jos van den Camp

Het ontbreken van mailverkeer hinderde studenten en (wetenschappelijk) medewerkers de afgelopen dagen fors. Studenten, die bezig waren aan de afronding van bijvoorbeeld scripties, waren niet in staat contact te leggen met hun tutors. En docenten en andere medewerkers bleken niet in staat hun studenten op een efficiënte manier te bereiken.

De universiteit gaat er van uit dat e-mailverkeer vanaf 8 uur dinsdagmorgen weer mogelijk is. Dan zullen ook de berichten die na de cyberhack van 23 december zijn verstuurd weer binnenlopen. De universiteit verwacht dat dat er ongeveer een half miljoen zullen zijn.

Lees ook: Wie krijgt het losgeld van de Universiteit Maastricht?

De universiteit werd vlak voor de kerstdagen getroffen door een vijandige cyberaanval. Universiteitsblad Observant meldde vorige week dat de universiteit ‘een paar ton’ aan losgeld heeft betaald. Feit is dat daarna de computersystemen stukje bij beetje en soms met horten en stoten werden opgestart.