Meerderheid van de Kamer is voor verbod op gevaarlijk vuurwerk

Politieagenten en brandweerlieden oefenen op hoe om te gaan met relschoppers die hen belagen met vuurwerk tijdens de jaarwisseling. © ANP

Het aantal partijen dat achter een (gedeeltelijk) vuurwerkverbod staat, heeft maandag voor het eerst een meerderheid in de Tweede Kamer.

Redactie

De twee coalitiepartijen D66 en de ChristenUnie zijn voor, en de oppositiepartijen GroenLinks, SP, PvdA, Partij voor de Dieren, 50 Plus, SGP, DENK en de eenmansfractie van het Kamerlid Van Kooten-Arissen. Het gaat om een verbod op gevaarlijk vuurwerk. Wat daar precies onder valt, is nog niet duidelijk.

Regeringspartij D66 meldde vorige week ook voor een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen te zijn. Dat standpunt neemt ook de ChristenUnie in. De twee andere regeringspartijen, VVD en CDA, zijn nog niet zo ver. Prominente VVD’ers, zoals burgemeester Johan Remkes van Den Haag, roepen inmiddels wel op tot een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen zoals de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) eerder heeft bepleit.

Totaalverbod

Als zo’n gedeeltelijk verbod niet werkt is de PvdA voor een totaalverbod. Voorheen was de PvdA voor ‘lokaal maatwerk’ en inzetten op bestrijding van overlast, geweld en illegaal vuurwerk. GroenLinks en Partij voor de Dieren zijn ook voor een totaalverbod op consumentenvuurwerk. De twee partijen werken aan een initiatiefwet.