‘Ouders van peuter die onder IKEA-kast terechtkwam en daardoor stierf krijgen 46 miljoen dollar’

Print
‘Ouders van peuter die onder IKEA-kast terechtkwam en daardoor stierf krijgen 46 miljoen dollar’

Jozef Dudek Afbeelding: AD/Privéfoto

Woonwarenhuis IKEA betaalt 46 miljoen dollar aan de ouders van een peuter die in 2017 in Californië om het leven kwam doordat er een IKEA-kast op hem viel. Dat meldt de Amerikaanse krant USA Today. Volgens de advocaten van de ouders gaat het om de grootste schikking ooit in de Verenigde Staten vanwege een sterfgeval van een kind.

Er liep destijds al een terugroepactie voor de betreffende Malm-ladekast. Het meubelstuk viel makkelijk om als het niet was verankerd aan de muur. Klanten konden de kast daarom terugbrengen of alsnog verankeringsspullen krijgen, maar de ouders van het 2-jarige jongetje hadden die waarschuwing gemist. IKEA trekt in een verklaring het boetekleed aan.

Het concern benadrukt dat geen enkele regeling de tragische situatie kan terugdraaien. ,,We blijven ons inzetten om dit zeer belangrijke probleem op het gebied van huisveiligheid aan te pakken. Nogmaals, we betuigen onze diepste deelneming.”

‘Extra wrang’

De kleine Jozef was in zijn kamer aan het spelen toen hij de ladekast over zich heen kreeg. ,,Zijn dood had voorkomen kunnen worden, dat maakt het extra wrang”, zegt Daniel Mann, advocaat van de ouders.

Het was de achtste keer in slechts drie jaar tijd dat in de Verenigde Staten een kind om het leven kwam door een ongeluk met een IKEA-kast van de Malm-serie. De Zweedse meubelgigant tastte in 2016 al eens flink in de buidel in een vergelijkbare zaak. Toen werd er 50 miljoen dollar verdeeld over drie families.