Campagne rond valpreventie voor ouderen in Noord-Limburg

Print
Campagne rond valpreventie voor ouderen in Noord-Limburg

Afbeelding: Getty Images

Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick / Arcen / Ottersum / Milsbeek / Heijen / Ven-Zelderheide / Gennep / Afferden / Siebengewald / Bergen / Well / Wellerlooi / Aijen / Nieuw-Bergen / Heukelom -

2500 Noord-Limburgse ouderen die een verhoogd risico hebben om te vallen, krijgen een cursus valpreventie aangeboden. Daarmee moet het hoge aantal van 20.000 valincidenten per jaar in deze regio fors naar beneden worden gebracht.

In de komende vijf jaar worden zo’n 7000 ouderen uit de regio gescreend op valrisico en mobiliteitsproblemen. Ook worden zij bewust gemaakt wat ze zelf preventief kunnen doen. 2500 van hen, de ouderen met verhoogd valrisico, krijgen een cursus valpreventie aangeboden en ondersteuning op maat.

Kosten

Het aantal ouderen dat valt en daaraan ernstige complicaties overhoudt, groeit. Ook het aantal dodelijke ongevallen stijgt: het zijn er in Nederland dertien per dag, meldt het CBS. Dit komt deels doordat er steeds meer ouderen zijn, maar het langer thuis wonen van ouderen speelt ook mee. In Noord-Limburg zijn er zo’n 20.000 valincidenten per jaar onder ouderen, blijkt uit cijfers van VeiligheidNL. Dit leidt tot 7000 medische behandelingen, 600 ziekenhuisopnames en 16 miljoen euro aan directe medische kosten.

Zorgverzekeraar VGZ en zeven Noord-Limburgse gemeenten ondertekenden dinsdag een overeenkomst waarin afspraken staan om het aantal valincidenten naar beneden te brengen. Deelnemende gemeenten zijn Beesel, Bergen, Gennep, Horst aan de Maas, Peel en Maas, Venlo en Venray. Bij het project zijn verder Social Finance NL, Veiligheid NL en kenniscentrum Vilans betrokken.

Minder zorg

Het hele traject wordt betaald door private partijen. Social Finance NL, gespecialiseerd in het opzetten van dit soort financieringen, gaat die fondsen werven. Als het aantal incidenten en de medische kosten daadwerkelijk zijn gedaald, worden de investeerders terugbetaald door de gemeenten en VGZ. Uitgerekend is dat elke euro die in valpreventie wordt geïnvesteerd, 1,6 euro aan maatschappelijke baten oplevert doordat er minder zorg nodig is.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen