Beeldende kunst

Bonnefantenmuseum viert 25-jarig jubileum met avondopening en Brueghel-expositie

Print
Bonnefantenmuseum viert 25-jarig jubileum met avondopening en Brueghel-expositie

Het markante Bonnefantenmusuem - ontworpen door Aldo Rossi - bestaat 25 jaar in 2020. Afbeelding: Thijs Habets

Maastricht / Itteren -

In 2020 bestaat het markante gebouw waarin het Bonnefantenmusuem huist, 25 jaar. Dit jubileum wordt gevierd met onder meer gratis toegankelijke avondopenstellingen en een internationale expositie ‘Brueghel en tijdgenoten: kunst als verborgen verzet’.

Het 25-jarig jubileumjaar wordt ‘geopend’ met een maandelijkse avondopenstelling onder de noemer ‘Friday First’. Elke eerste vrijdagavond van de maand kunnen bezoekers van 20 tot 23 uur gratis het museum in de Maastrichtse wijk Ceramique bezoeken.

Brassband

Belangrijk aandeel tijdens deze avonden is de inbreng van Limburgse verenigingen die gelinkt aan tentoonstellingen hun eigen verhaal toevoegen aan de beleving van bezoekers. De eerste Friday First-avond is 7 februari met als rode draad ‘folklore’. Vertaald naar Limburg is er gekozen om blaasmuziekorkesten uit te nodigen. Drie Limburgse brassbands - Blech Mich, Brass Band Merum en Mosa Brass - zullen op diverse plekken in het museum muziek spelen.

Brueghel

Een ander hoogtepunt in het jubileumjaar is de tentoonstelling eind november over Brueghel en tijdgenoten: kunst als verborgen verzet. Een moment in de kunstgeschiedenis waarin canvassen steeds meer gebruikt werden om kritiek te uiten op politiek-maatschappelijke thema’s. Volgens Stijn Huijts, directeur van het Bonnefantenmuseum, wordt het een grote tentoonstelling met 15e en 16e eeuwse kunstenaars en internationale bruiklenen uit bijvoorbeeld musea uit Wenen, Parijs, Keulen en Braunschweig.

Ook komen er exposities met Maastrichts zilver, wordt er stilgestaan bij het honderdste geboortejaar van de Limburgse kunstenaar Ger Lataster en staat het Pinkpop-up museum tijdens het popfestival in Landgraaf in juni in teken van het werk ‘Blknws’ van de Amerikaanse kunstenaar Khalil Joseph.

www.bonnefanten.nl