Restjes weggooien is zonde, er valt nog zoveel lekkers van te maken

© Stefan Koopmans

Etensrestjes moet je niet zomaar weggooien. Je kunt er nog de lekkerste gerechten van maken. Bijvoorbeeld heerlijke miniquiches. Hartige hapjes die zowel warm als koud te nuttigen zijn.

Annie Teeuwen

Dit is een eenvoudig recept. Miniquiches zijn heel gemakkelijk klaar te maken, vooral als je een kant-en-klare bodem voor quiche- en taartdeeg gebruikt. Deegbodem is sowieso altijd handig om in huis te hebben, want je bereidt er heel eenvoudig een lekkere maaltijd mee.

Mijn recept van vandaag is bedoeld voor 24 miniquiches, als hartig tussendoortje voor het bezoek of als maaltijd voor ongeveer vier personen. Serveer er dan een frisse, gemengde salade bij met walnoten en cherrytomaten en een lekkere dressing van mosterddillesaus. Heerlijk én gezond!

Miniquiches

Bereidingstijd: 60 minuten

Aantal porties: 24

Moeilijkheidsgraad: makkelijk

Ingrediënten

1 pakje ham- of spekblokjes

200 gram erwtjes

restje sperzieboontjes

1 prei

1 ui

150 gram champignons

2 ons asperges

2 eieren

250 ml kookroom

peper

nootmuskaat

1 bouillonblokje

150 gram geraspte kaas

boter

Bereiding

Verwarm de oven voor op 175 graden. Leg de kant-en-klare deegbodem op bakpapier en steek er rondjes uit met bijvoorbeeld een uitsteker, een kopje, glaasje of de deksel van de invetspray. Vet de muffinvorm eerst even in en leg de deegrondjes in de vormpjes.

Maak de vulling klaar: smelt een klontje boter, snipper een ui en braad deze aan, voeg de ham- of spekblokjes toe, evenals alle groenterestjes uit de koelkast. Klop twee eieren los in de slagroom en voeg dit bij het gare groentemengsel.

Schep vervolgens met een lepel de vulling in de vormpjes en zet de muffinvorm 45 minuten in de onderste helft van de oven. Laat de miniquiches even uitdampen op het rooster. Ze zijn zowel warm als koud te eten; eventueel kun je ze even opwarmen in de oven.

INFO

Annie Teeuwen (75) blogt op delimburger.nl/recepten