Kaart: zo vervuild is de lucht in jouw gemeente

Print
Kaart: zo vervuild is de lucht in jouw gemeente

Afbeelding: Getty Images

De schoonste lucht in Limburg vind je in het Heuvelland. In de gemeente Nederweert wordt de hoogste concentratie fijnstof gemeten.

Dat blijkt uit recent gepubliceerde cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) over het jaar 2018, die zijn geanalyseerd en uitgesplitst door dataonderzoeksbureau Local Focus.

Het instituut keek naar de stikstof- en fijnstofconcentratie per gemeente. Kijk op onderstaande kaart hoe het zit met de concentraties in jouw gemeente.

Droogte

Vorig jaar werd er in Nederland 6 procent meer fijnstof in de lucht gemeten dan een jaar eerder. Het onderzoeksinstituut denkt dat dit samenhangt met de droogte van vorig jaar. Fijnstof komt niet alleen vrij in het verkeer, maar bijvoorbeeld ook rond veehouderijen. Vandaar dat landbouwgemeenten als Nederweert een hoge notering hebben als het gaat om plekken met hoge concentraties fijnstof.

Volgens de cijfers nam de concentratie van stikstofdioxide vorig jaar wel wat af. Stikstofdioxide - een uitlaatgas uitgestoten door het verkeer - is een schadelijke stof die met name rond drukke verkeersaders en rond industrie wordt gemeten. Dat verklaart ook waarom vooral inwoners van steden te maken hebben met zoveel vieze lucht.

Schade

Goed nieuws is er volgens Local Focus voor Noord-Nederland, waar de lucht relatief gezien het schoonst is. Inwoners van Het Hogeland, Loppersum en de Waddeneilanden ademen gemiddeld gezien de minst vervuilende lucht in.

Fijnstof en stikstofdioxide kunnen de gezondheid ernstige schade toebrengen: bij te hoge concentraties kunnen bijvoorbeeld ademhalingsklachten ontstaan. Het gezondheidsinstituut verwacht dat de gemiddelde concentratie van stikstofdioxide en fijnstof de komende jaren afneemt. Vorig jaar bleven in vrijwel heel Nederland de waardes van de schadelijke stoffen onder de Europese grens.