Wordt Har Daniëls uit Herkenbosch Groot Limburgs Buuttekampioen 2020?

Print
Wordt Har Daniëls uit Herkenbosch Groot Limburgs Buuttekampioen 2020?

Har Daniëls Afbeelding: Harold Schroijen

Herkenbosch -

Vrijdagavond vindt in Roermond de 67ste finale van het Groot Limburgs Buuttekampioenschap plaats. Zeven kandidaten maken kans op de titel. Har Daniëls uit Herkenbosch is een van die kandidaten.

Har Daniëls (69) - Herkenbosch


  • Buut: Maan De Platvoot-Indiaan
  • Beroep: Oud medewerker energiebedrijven
  • Privé: Getrouwd met Martha
  • Groot Limburgs Buuttekampioenschap: dertiende finale

Met dertien finales en zeven top 3-plaatsen tijdens de Limburgse buuttekampioenschappen ontbreekt er nog maar een klassering op zijn lijstje: die van kampioen.

Har Daniëls uit Herkenbosch gaat er morgen als Maan de platvoot-indiaan dan ook alles aan doen om nu wel die ‘scalp’ te pakken. „Ik ga niet voor Jan met de korte achternaam het podium op. Ik wil zo hoog mogelijk eindigen.” Het typetje van de platvoetindiaan werd hem ingegeven door de in zijn ogen zoveelste zinloze discussie over wat nog wel en niet kan. In dit geval of het nog wel gepast was cowboy en indiaan te spelen tijdens carnaval. En aangezien hij er nooit vies van is een politiek statement in zijn buut in te bouwen, bleek al gauw hoe goed dit onderwerp met de actualiteit te verknopen was. Van het verplichte inburgeren tot en met de stikstofproblematiek. Allemaal zaken waar een indiaan in Limburg in het echte leven zo maar mee te maken zou kunnen krijgen.

Het grote verschil met voorgaande finales is de aanlooptijd naar deze buut. „22 jaar lang heb ik elk jaar een nieuwe buut gebracht en moest ik vaak al na een of twee try-outs de bühne op. Terwijl het een feit is dat de buut op het einde van het seizoen sterker is dan in de wedstrijdfase van de buuttekampioenschappen.” Zijn finalebuut zal morgen dan ook wezenlijk anders zijn dan tijdens de voorronde. „Maar dat zal geen 40 procent zijn. Ik zal wel het tempo wat opvoeren en het begin sprankelender en vlotter maken. En hoewel je eerst door de voorronde heen moet zien te komen, houd je altijd wel iets achter de hand voor de finale.”

Zenuwen kent Daniëls niet, al doet hij er wel alles aan om stress te voorkomen. „Maar dat lukt nooit helemaal. Zo moest ik ooit als eerste aan de bak in de finale en was ik mijn neus nog aan het opplakken toen er iets mis ging met het geluid van de Tòddezek. Werd hun set ingekort. Moest ik haastje-repje de bühne op. Dan begin je niet echt lekker.”

Bekijk hier de andere finalisten van het Groot Limburg Buuttekampioenschap 2020

Volg het live bij De Limburger

Net als vorig jaar is de bekendmaking van de winnaar omstreeks elf uur ’s avonds live te volgen via de website van De Limburger of via onze facebookpagina. In de nacht van vrijdag op zaterdag komt een video online met daarin een eerste reactie van de winnaar die daarmee in de voetsporen treedt van Bas van Neer uit Susteren. Van Neer greep vorig jaar met Werk höbbe is niks de titel.

Daarmee is de koek nog niet op. Zondagochtend om 11.11 uur is voor het tweede jaar op rij exclusief bij De Limburger een half uur durende samenvatting van de buuttefinale te zien op dezelfde, bovengenoemde digitale kanalen.

Ten slotte volgt maandag zowel in de papieren krant als online een interview met de winnaar.

> Bekijk hier de samenvatting van het Groot Limburgs Buuttekampioenschap van 2019

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen