Jubileumfeest 44-jarige joekskapel Petatte Nelke in Tegelen

Joekskapel Petatte Nelke tijdens een optreden in vastelaovespaviljoen ‘t Witte Hoes. © JK Petatte Nelke

Petatte Nelke bestaat 44 jaar en is daarmee de oudste nog actieve joekskapel van Tegelen. Het jubileum wordt zaterdag 18 januari gevierd met een feestavond in de Haandert.

Redactie

Joekskapel Petatte Nelke werd op 21 april 1976 opgericht bij café Maeghs, in de volksmond destijds beter bekend als Lieske van Maeghs, aan de Hoogstraat in Tegelen. Een groep stamgasten, die tevens lid waren van wagenbouwersclub D’n Hook, stond aan de wieg van de kapel, die vernoemd werd naar de vrouwelijke helft van het illustere kasteleinspaar waarvan elke Tegelenaar de namen kent: Joës en Petatte Nelke. Zij woonden en werkten vroeger in het café. Een aantal jaren geleden werd aan de gevel een bronzen herinneringsplaquette bevestigd. Sindsdien brengt de kapel tijdens de jaarlijkse Caeciliaviering steevast een bezoek aan het voormalige woonhuis annex café van Petatte Nelke om een kleine serenade te brengen. Henk Maeghs, één van de zonen van uitbaatster Lieske, is kapellid van het eerste uur en speelt nog altijd zijn partijtje mee.

Petatte Nelke speelde in de afgelopen viermaal elf jaar op tal van feesten en evenementen in binnen- en buitenland. Hoogtepunten waren er legio, van het optreden tijdens de Herrensitzung van de Rote Funken in Keulen tot het maken van een nummer voor het WK voetbal. Ook is de Tegelse joekskapel al meer dan dertig jaar een welkome gast op de wijnfeesten in het dorpje Dieblich bij Koblenz. Petatte Nelke kwam daarnaast op menig joekskapellentreffen als winnaar uit de bus. De Tegelse carnavalsverenigingen, met name D’n Oeles en de Beerpiëp, hebben in het verleden veelvuldig een beroep gedaan op de kapel.

Ondanks het nodige verloop kende Petatte Nelke vrijwel altijd een constante bezetting, waardoor het muzikale niveau steeds gehandhaafd en zelfs opgeschroefd kon worden. De laatste jaren heeft de kapel een behoorlijke verjongingskuur ondergaan. Dit heeft zijn weerslag op het repertoire. De kapel gaat ook in dat opzicht met de tijd mee.

Het jubileumfeest in cultureel centrum De Haandert wordt opgeluisterd met optredens van bekende Limburgse artiesten zoals Thei & Marij, Sandra & Marco en de bands Zjwartbroeëd en Golden Hiering. De entree is vrij, maar bezoekers dienen vanwege de beperkte capaciteit wel gratis kaartjes te bestellen via info@petattenelke.nl