Tonky: een clown in de pubertijd

Tonky klautert graag rond in zijn boom en houdt van koppeltjeduikelen. © Juul van den Brink

Huisdieren horen tegenwoordig helemaal bij het gezin en dat mag iedereen weten ook. In de rubriek ‘Dierbaar’ stellen Limburgers hun extra gezinslid aan je voor. Deze week: Tonky, de papegaai van Britta van der Laan uit Melick.

Britt Sijtsma

Britta moest er even goed over nadenken toen haar man voorstelde om een papegaai in huis te nemen. Na een grondige voorbereiding - weet waar je aan begint wil Britta benadrukken - namen ze een dubbele geelkop amazone papegaai in huis.

Ze doopten hem om tot Tonky. „Tonky is inmiddels 2,5 jaar. We voeden hem strenger op dan onze zoon, want dat heeft een papegaai echt nodig. Hij zit nog middenin zijn pubertijd, maar we vermoeden dat hij zijn zachte karakter van nu behoudt. Tonky klautert graag rond in zijn boom in de huiskamer.

Hij houdt van koppeltjeduikelen en het is net een clown. Iedere ochtend verwelkomt hij ons met een ‘goedemorgen’ en zo kan hij nog veel meer woorden. Als ik met ’m naar boven loop om te douchen - dat moet om zijn huid soepel te houden - zegt hij meteen: „Brr, koud!” Als grapje, want hij vindt het een feestje in de badkamer.

Verder eet ie graag samen een banaantje. Vindt hij het te druk, dan laat hij dat meteen weten door hard met ons mee te kwekken en wild heen en weer te wippen. Zoals ik al zei: het is een echte clown!”