Trump: VS staat niet toe dat Iran wereld bedreigt, maar plant geen tegenaanval

Print

De Amerikaanse president Donald Trump zegt de VS klaar staat om alle aanvallen af te slaan en nooit zal toestaan dat Iran de wereld met nucleaire wapens bedreigt. ‘We zullen dat nooit toestaan’’, aldus de president. Van een tegenaanval op Iran, na de raketaanval op Amerikaanse bases in Irak, is volgens Trump echter geen sprake.

Trump onderneemt geen nieuwe militaire actie tegen Iran, zei hij woensdag tijdens een persconferentie. ,,Onze economische en militaire kracht werkt afschrikwekkend voor Iran”, aldus Trump die nieuwe ‘zware’ economische sancties tegen Iran bepleit, maar wel op vrede aanstuurt.

Lees ook: Iran wreekt ‘martelaar Soleimani’ met aanval op Amerikaanse legerbases in Irak

,,We zullen nooit toestaan dat Iran nucleaire wapens krijgt of mensen blijft doden, maar wij willen het liefst een nieuwe deal met het land’’, sprak de Amerikaan, die zegt open te staan voor een nieuwe relatie met Iran. ,,Iran kan een mooi land zijn. Aan alle Iraniërs: wij willen dat jullie een mooie en goede toekomst tegemoet gaan, de toekomst die jullie verdienen. We zijn klaar om vrede te bewerkstelligen.”

De president riep de landen die het atoomakkoord met Iran sloten op dat te beëindigen. ,,Niets staat Iran in de weg om nucleaire wapens te maken. Beëindig de deal. Dan kunnen we aan een nieuw akkoord gaan werken.” De Iraakse president en het Iraakse parlement hebben de raketaanval op militaire bases door Iran vandaag veroordeeld.

Wraak Iran

Iran zwoer de afgelopen dagen wraak voor de Amerikaanse droneaanval, waarbij de Iraanse generaal Qassem Soleimani omkwam. De Verenigde Staten zeiden dinsdag al te verwachten dat Iran binnenkort een vergeldingsactie uit zou voeren voor het doden van Soleimani.

Bij de Iraanse aanval dinsdagnacht, waarbij zeker tien ballistische raketten zijn afgevuurd, werden meerdere Amerikaanse doelen in Irak geraakt. De luchtmachtbasis in Ain al-Asad is tot twee keer toe getroffen. Ook de bases in Camp Taji, niet ver van Bagdad, en een Amerikaanse basis in Koerdisch gebied in Noord-Irak zijn onder vuur genomen.

‘Alles goed’

Via Twitter liet Trump woensdagochtend al weten dat alles ‘goed’ was. Iran meent dat hij die tweet alleen maar stuurde om de al gemaakte schade te minimaliseren. Hoewel Iran eerder sprak van tachtig Amerikaanse doden, verklaart de president dat er bij de raketaanval geen mensen zijn omgekomen. Amerikanen noch Irakezen.

Trump schermt met de slagkracht van het Amerikaanse leger, maar zegt niet op oorlog met Iran uit te zijn. Ook niet als het om de olievoorraad van het land gaat. ‘Amerika heeft genoeg olie’, klinkt het. De liquidatie van Soeleimani stond op zich en Amerika onderneemt geen verder militaire actie.

Beide kanten in het opgelaaide conflict lijken aan te sturen op vermindering van de spanning. Ook de toon in Teheran lijkt na de aanval te matigen. De aanval heeft daar vooral geleid tot blijdschap en opluchting. Ook Iran zegt na de aanval op de Amerikaanse doelen niet uit te zijn op oorlog.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen