Meisjes hebben vaker last van online pesten en laster dan jongens

© Lex van Lieshout

Meisjes hebben vaker te maken met online pesten, laster, stalking of bedreiging dan jongens. 7,1 procent van de meisjes is dat in 2018 naar eigen zeggen overkomen tegen 3,6 procent van de jongens. In totaal hebben 140.000 jongeren in Nederland er last van.

Redactie

Dat meldt het CBS op basis van het onderzoek ‘digitale veiligheid & criminaliteit’. Aan dit onderzoek deden 38.000 jongeren van 12 tot 25 jaar mee. Internetgebruikers is onder meer gevraagd of ze het afgelopen jaar wel eens last hebben gehad van laster, pesten, stalking of bedreiging.

Jongste groep

In de jongste groep (12 tot 18) komen online incidenten met 6,4 procent vaker voor dan bij jongeren van 18 tot 25 (4,4 procent). Van de homo- of biseksuele jongeren kreeg 11,4 procent te maken met online incidenten. Dat is ruim twee keer zo vaak als heteroseksuele jongeren. Met name seksueel getinte incidenten werden door homo- of biseksuele jongeren vaker gerapporteerd.

Van de jongeren meldde 8 procent het incident bij de politie of een andere instantie; 36,7 procent vertelde erover aan familie, vrienden of een leerkracht. 4,8 procent deed uiteindelijk aangifte.