KNVB wil VAR à la Premier League, ondanks massale kritiek in Engeland

Print
KNVB wil VAR à la Premier League, ondanks massale kritiek in Engeland

De goal van Jack Grealish wordt afgekeurd nadat hij met zijn hak héél nipt buitenspel stond. Afbeelding: AD/Reuters

Scheidsrechtersbaas Dick van Egmond hoopt dat in de eredivisie volgend seizoen hetzelfde systeem kan worden gebruikt als in de Premier League. In de Engelse competitie wordt met hulp van extra camera’s op de zestienmeterlijn en speciale software heel nauwkeurig buitenspel vastgesteld.

De aanschaf van de verfijnde technische apparatuur die in de Premier League wordt gebruikt, en veel kritiek heeft opgeleverd, kost enkele tonnen. ,,We streven naar optimalisatie. Maar dat hangt af van overleg tussen de KNVB en de clubs, iedereen moet wel bereid zijn om die investering te doen.”

Bakken met kritiek

In Engeland levert de verfijnde technische apparatuur bakken met kritiek op. Vooral aan het einde van 2019 waren er legio momenten waarbij goals werden afgekeurd door millimeters buitenspel. ,,Daar gaan we weer. Meer onzin van de VAR. Een goal van Teemu Pukki wordt afgekeurd terwijl hij op gelijke hoogte staat. Als zelfs met lijnen en stippen nog niet duidelijk is of het buitenspel is, stop dan alsjeblieft met het ondermijnen van het gezag van de arbiters. Absurd”, schreef Gary Lineker bij het afkeuren van een goal van Pukki bij de wedstrijd tussen Norwich City en Tottenham Hotspur, eind december.

Tot overmaat van ramp begon 2020 meteen weer met eenzelfde situatie. Een goal van Aston Villa-speler Jack Grealish werd eveneens afgekeurd, omdat hij in het uitduel met Burnley een olifantenhaar buitenspel stond.

Minder arbitrale fouten

Van Egmond evalueerde donderdag met het scheidsrechterskorps het afgelopen jaar (ook van de VAR). Hij vindt dat de VAR niet alleen geleid heeft tot minder arbitrale fouten, maar ook tot minder uitspattingen van de voetballers. ,,Echte elleboogstoten zien we nauwelijks meer. En spelers maken ook geen opzettelijke handsballen meer om doelpunten te maken, ze weten dat ze worden gepakt”, zei Van Egmond bij een toelichting op de cijfers van de eerste seizoenshelft. “Ook het duwen, trekken en vasthouden bij hoekschoppen en vrije trappen is sterk verminderd. Zo heeft de VAR ook een preventieve werking.”

De VAR greep in de eerste zeventien speelrondes van de eredivisie 42 keer in. In vijf gevallen leidde een ingreep van de VAR niet tot de juiste beslissing van de scheidsrechter op het veld. Daarnaast verzuimden de arbiters achter de tv-schermen in Zeist twaalf keer om in te grijpen, terwijl ze dat wel hadden moeten doen. ,,Het gaat niet zozeer om het aantal ingrepen”, zegt Van Egmond. “Ik heb liever dat zestig ingrepen allemaal goed zijn, dan dat de VAR veertig keer ingrijpt en twintig keer niet terwijl dat wel had gemoeten.”

Het aantal ingrepen van de VAR lag in de eerste helft van dit seizoen lager dan in dezelfde periode het jaar daarvoor (51 keer in 153 wedstrijden). Toen werden volgens Van Egmond zeventien “duidelijk aanwijsbare fouten” gemaakt.