Maansverduistering goed te zien in Nederland

Een maansverduistering. © ANP

Liefhebbers van maansverduisteringen kunnen vrijdagavond hun hart ophalen. Rond acht uur zal een gedeeltelijke maansverduistering goed te zien zijn, want er wordt helder weer voorspeld.

Redactie

De maansverduistering start om 18.06 uur. Op dat moment is er nog niet veel te zien; dan schuift de maan langzaam in de schaduw van de aarde. Het hoogtepunt is iets na acht uur. Dan is de maan voor ruim negentig procent verduisterd. Vervolgens schuift de maan langzaam weer terug het licht van de zon in en om kwart over tien is de maansverduistering helemaal voorbij.

Helder weer

Het gebeurt in Nederland regelmatig dat een maansverduistering door bewolking niet te zien is. Maar liefhebbers van verduisteringen lijken vrijdag geluk te hebben. De weersverwachting is namelijk goed. Volgens Weerplaza begint de dag bewolkt, maar trekken die wolken in de loop van de middag weg. ‘s Avonds en ‘s nachts wordt helder weer voorspeld.

Er zijn verschillende soorten maansverduisteringen. De verduistering van vrijdag is een gedeeltelijke. Dat betekent dat de maan in de bijschaduw van de aarde komt. De maan wordt dan niet helemaal zwart, maar wel grijs. Wanneer de maan in de kernschaduw van de aarde komt, zie je alleen een sikkel. Dat is dan het stuk waar de zon nog wel op schijnt.

© AD

Bloedmaan

De meest spectaculaire maansverduistering is de totale maansverduistering. De maan komt hierbij volledig in de kernschaduw van de aarde terecht en kleurt rood; een zogenaamde bloedmaan. Dat gebeurde vorig jaar nog. De bloedmaan was toen goed te zien vanuit Nederland.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal