Iran nodigt ook VS uit deel te nemen aan onderzoek vliegtuigcrash

Een gedenkplek voor de slachtoffers van de crash in Toronto. © REUTERS

Iran heeft ook de Verenigde Staten formeel uitgenodigd deel te nemen aan het onderzoek naar het Oekraïense vliegtuig dat woensdag neerstortte bij Teheran. Dat heeft een Iraanse overheidsfunctionaris verklaard. Iran riep de andere betrokken landen eerder op de dag ook al op om vertegenwoordigers naar Iran te sturen.

Redactie

De uitnodiging aan de VS werd gericht aan de Amerikaanse vervoersveiligheidsraad NTSB, nadat eerst ook al vliegtuigbouwer Boeing was uitgenodigd. Het neergestorte toestel is door de Amerikaanse vliegtuigbouwer geproduceerd. De NTSB bevestigde donderdag een onderzoeker te hebben toegewezen aan het onderzoek. De uitnodiging aan de VS is opmerkelijk, omdat de spanning tussen beide landen enorm is opgelopen na de fatale aanslag op generaal Soleimani.

De gecrashte Boeing was onderweg naar Kiev en stortte kort na opstijgen vanuit Teheran neer. De Canadese premier Justin Trudeau zei donderdag informatie uit meerdere bronnen te hebben dat een Iraanse grond-luchtraket het toestel per ongeluk heeft neergehaald. Iran heeft Canada opgeroepen om die informatie met de onderzoekscommissie in Iran te delen. Meer dan 170 mensen kwamen om het leven bij de vliegtuigcrash, onder wie 63 Canadezen.

Het hoofd van de Iraanse burgerluchtvaartorganisatie ontkent nog altijd de berichten dat het vliegtuig is geraakt door een raket. Een woordvoerder van de Iraanse regering stelde dat alle landen waarvan burgers aan boord van het ramptoestel waren, vertegenwoordigers naar Iran kunnen sturen. De Canadese vervoersveiligheidsraad is naar eigen zeggen in overleg met de Iraanse autoriteiten over een bezoek aan de plek van de crash.