Medewerkers over Boeing 737 Max: Ontworpen door clowns, onder toezicht van apen

© EPA

Medewerkers van vliegtuigbouwer Boeing hadden sterke twijfels over de ontwikkeling van de 737 Max. Dat blijkt uit honderden interne berichten die het bedrijf donderdag heeft vrijgegeven.

Redactie

„Dit vliegtuig is ontworpen door clowns die zelf weer onder toezicht staan van apen”, schrijft een piloot van Boeing in een intern bericht uit 2017, dat betrekking had op de vluchtcomputer van de 737 Max. Alle toestellen van dat type staan sinds vorig jaar maart aan de grond na twee crashes binnen een halfjaar.

Uit een aantal berichten lijkt naar voren te komen dat Boeing wilde voorkomen dat piloten in een simulator moeten trainen voordat ze met de 737 Max mogen vliegen. Deze week gaf de vliegtuigbouwer nog het advies piloten die training - die het bedrijf waarschijnlijk miljarden extra kost - juist wel te laten ondergaan. Eerder had Boeing vastgehouden aan de lijn dat voor piloten die met andere 737-types vlogen een simpele computertraining voldoende was.

Lees ook: ‘Nieuwe veiligheidsrisico’s gevonden in Boeing 737 Max’

De nieuwe informatie geeft een „diep schokkend beeld” van waartoe Boeing bereid was om onderzoek door de toezichthouder te omzeilen, zei Congreslid Peter DeFazio, die een commissie voorzit die onderzoek doet naar de 737 Max. Volgens DeFazio laten de interne berichten zien dat Boeing „cruciale informatie” over het toestel trachtte achter te houden.

Boeing heeft de inhoud van de vrijgegeven berichten „volledig onaanvaardbaar” genoemd. Het bedrijf stuurde de informatie eerder al door aan de Amerikaanse luchtvaartautoriteiten.