Zeg het maar…Els Cüsters van Ligne in Sittard

Els Cüsters met de winnende prent. © Domijnen Sittard

Els Cüsters verzorgt een expositie met 100 Nederlandse cartoons, die dinsdag 14 januari in de bibliotheek van Sittard open gaat. „De winnaar is mooi in zijn eenvoud.”

Sjak Planthof

De expositie heet ‘De 100 beste cartoons - Inktspotprijs 2019’. Wat kan de bezoeker verwachten?

„Er worden 100 ingezonden spotprenten getoond die waren genomineerd voor de Inktspotprijs 2019. Het geeft een beeld van waar Nederland zich druk over maakt. Trump, Baudet, Timmermans, dividend en Brexit. Ze leggen de vinger op de zere plek. De winnaar hangt er uiteraard ook tussen.”

Heeft Sittard de primeur?

Nee, het is een rondreizende tentoonstelling. De expositie ging afgelopen najaar van start in Amsterdam. De vorige standplaats was het Limburgs Museum in Venlo. Het is de derde keer dat Ligne er aan meedoet. Na 11 februari, de laatste dag bij ons, gaan de werken weer op reis.”

Moeten bezoekers entree betalen om het werk te zien?

„Het is een laagdrempelige, gratis te bezoeken tentoonstelling. Zoals alle exposities in het zuidblok van Ligne waar de bibliotheek en de studentenbieb zitten. Voor de Domijnen richt ik als projectleider vijf keer per jaar kleinere exposities in. Zoals fototentoonstellingen, en vorig jaar theaterkostuums van Opera Zuid. Die hingen in de stadsschouwburg en in winkels in de binnenstad. De Inktspot expositie is de eerste van 2020.”

Vergen de cartoons nog uitleg?

„Bij elke tekening hangt een tekst. Met naam van de maker, naam van de prent, verschijningsdatum en het medium waarin het gepubliceerd is. Verder moet het voor zich spreken.”

Welke cartoon is het mooist?

„Eerlijk gezegd heb ik ze nog niet allemaal goed bekeken. Ik kan er een betere blik op werpen als ze maandag allemaal opgehangen zijn in de openbare ruimte van de bibliotheek. Maar de winnaar, een werk van collectief Gorilla over president Trump, vind ik mooi in al zijn eenvoud.”