Verkoop nieuwe motorfietsen op hoogste niveau in tien jaar

© Getty Images

Verkopers van motorfietsen kunnen met tevredenheid terugkijken op de verkopen vorig jaar.

ANP

Met ruim 14.000 verkochte nieuwe motoren was sprake van het beste jaar in tien jaar tijd, aldus brancheorganisaties BOVAG en RAI Vereniging en databureau RDC. De occasionverkoop kwam zelfs uit op het hoogste niveau ooit.

Jaar op jaar stegen de verkopen van nieuwe motorfietsen vorig jaar met 7,3 procent. BMW was daarbij het populairste merk met ruim 2300 verkochte exemplaren. Yahama en Kawasaki maakten de top drie compleet. Zij verkochten respectievelijk 2179 en 1918 nieuwe motorfietsen.

Drukke Randstad

Bijna de helft van alle nieuwe motoren werd vorig jaar gekocht in Zuid- en Noord-Holland. Volgens de brancheorganisaties duidt dit erop dat de motorfiets vooral in de drukke Randstad voor veel mensen een steeds serieuzer alternatief wordt.

De verkoop van gebruikte motorfietsen door de vakhandel aan consumenten steeg op jaarbasis met 10,7 procent tot 47.053 stuks. Tussen particulieren onderling was sprake van een daling met 4 procent tot 76.841 stuks. In totaal kochten Nederlandse motorrijders vorig jaar een recordaantal van bijna 124.000 tweedehands motorfietsen. Op 31 december telde Nederland een recordaantal van 746.755 motoren, 1,7 procent meer dan een jaar eerder.