Kabinet: verbod op consumentenvuurwerk uitgebreid

© ANP XTRA

Het kabinet gaat de verkoop en het afsteken van nog meer soorten consumentenvuurwerk verbieden. De maatregel moet al volgende jaarwisseling ingaan.

Edwin van der Aa en Tobias den Hartog

Dat werd duidelijk na de wekelijkse ministerraad. Om welk vuurwerk het precies gaat, is nog niet afgebakend. Het kabinet wil ‘liefst in februari’ met een plan komen. Voor de hand ligt een ban op pijlen en knalvuurwerk, zoals de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) eerder voorstelde.

Noodzaak

Minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) werkt ook aan maatregelen om de handhaving te verbeteren, zei hij vrijdagmiddag. Hij noemt het ‘noodzaak’ om het vuurwerk verder aan banden te leggen. ,,Deze jaarwisseling is voor veel mensen niet verlopen zoals het moest. Geweld, letsel en het oneigenlijk gebruik van vuurwerk. Brandstichting en vernielingen. Groepen mensen maken er een Wilde Westen-puinhoop van.”

Waarschijnlijk worden knalvuurwerk en vuurpijlen verboden, maar dat wil Grapperhaus niet bevestigen. Hij zegt wel de eerdere aanbevelingen van de OVV te willen volgen, die precies dat suggereerde.

Flinke stap

Het kabinet neemt met dit besluit een flinke stap, omdat het komende jaarwisseling nog eigenlijk alleen ratelbanden van duizenden knallers wilde gaan verbieden.

Inmiddels is er echter een meerderheid in de Tweede Kamer voor het verder inperken van vuurwerk onder consumenten. Daartoe behoren ook coalitiepartijen D66 en ChristenUnie. Regeringspartijen CDA en VVD gingen eerder juist niet akkoord met verdere verboden, maar het kabinet lijkt dus te rekenen op steun van die partijen in de Tweede Kamer.