Theedrinkers leven langer én gezonder

Thee drinken is goed voor je, laat nieuw onderzoek zien. © Shutterstock

Thee heeft een heilzame werking en is mogelijks het geheim voor een lang én gezond leven. Dat geldt echter alleen voor thee gemaakt van de theeplant, niet voor kruidenthee of muntthee.

Nele Annemans

Een grootschalige en langdurige studie van de Chinese Academy of Medical Sciences heeft een verband aangetoond tussen het drinken van thee en een lang, gezond leven. Meer dan 100.000 Chinezen namen deel aan het onderzoek.

De onderzoekers maken onderscheid tussen mensen die minstens drie keer per week thee drinken en mensen die nooit of minder dan drie keer per week van het drankje slurpen. Gemiddeld werd iedereen zeven jaar gevolgd.

Langer leven

De resultaten zijn gepubliceerd in het vakblad European Journal of Preventive Cardiology. Wie geregeld een kop thee zet, zou volgens het onderzoek gemiddeld vijftien maanden langer leven dan mensen die thee afzweren. Ook is hierin aangetoond dat fervente theedrinkers 20 procent minder risico op een beroerte lopen en 22 procent minder risico op een beroerte die fataal afloopt. In totaal hebben ze 15 procent minder kans om te overlijden.

Die cijfers zijn inmiddels bevestigd door een tweede studie bij 14.081 mensen, eveneens gepubliceerd in het European Journal of Preventive Cardiology. Die groep is tijdens een periode van ongeveer dertien jaar drie keer ondervraagd over de eet- en drinkgewoontes. Opnieuw werden er verschillen gevonden tussen theedrinkers en de rest: zij liepen 39 procent minder risico op een niet-fatale beroerte, 56 procent minder risico op een fatale beroerte en 29 procent minder risico om te overlijden.

Harde bewijzen

In Nederland adviseert het Voedingscentrum om drie koppen zwarte of groene thee per dag te drinken, vanwege de gunstige effecten.

Volgens Loes Neven van de Belgische tegenhanger van het Voedingscentrum doen wij het beter dan België. ,,De nieuwe Chinese studie is gebaseerd op observaties en interviews. Zij hebben vastgesteld dat mensen die geregeld thee drinken ook langer leven. Dat is een verband, geen oorzaak-gevolg-relatie. Met andere woorden kunnen ze niet met 100 procent zekerheid zeggen dat het warme drankje zorgt voor een langer leven, omdat ook andere factoren een rol kunnen spelen. De Nederlandse gezondheidsraad heeft zich daarentegen gebaseerd op rct-studies, oftewel Randomized Controlled Trial. Bij die experimenten liet men proefpersonen bewust wel of géén thee drinken. Deze onderzoekers merkten op dat groene en zwarte thee een positieve impact hadden op de bloeddruk en het cholesterolniveau.”

Groen versus zwart

Opvallend: de wetenschappers van de Chinese Academy of Medical Sciences waren vooral onder de indruk van de groene thee. Bij zwarte thee vonden ze geen significante verschillen. Dat ligt volgens hen aan het feit dat Chinezen volledig verknocht zijn aan groene thee en er maar een beperkt aantal liefhebbers van zwarte thee deelnam aan het onderzoek. Neven vermoedt dat er nog iets anders aan de hand is. ,,Bij groene thee kun je sneller profiteren van de gunstige effecten. Heel concreet: 3 kopjes per dag levert al een positief effect. Bij zwarte thee gaat het om 5 koppen per dag.”

Is het drinken van thee onmisbaar voor een lang en gelukkig leven? Waarschijnlijk niet, stelt Neven. ,,Die bio-actieve stoffen zitten natuurlijk ook in andere plantaardige voedingsmiddelen. Het is vooral belangrijk om de hele dag door gevarieerd te eten en af te wisselen tussen verschillende groenten en fruit. Wel raad ik aan om af en toe een glas water om te ruilen voor een kop thee. Het liefst zonder suiker, weliswaar. Belangrijke nuance: dan heb ik het niet over kruidenthee of muntthee. De gezondheidseffecten zijn alleen maar bewezen voor thee gemaakt van de theeplant.”