Kleinschalig

Boerenbruiloft Beesel terug in nieuwe opzet

Print
Boerenbruiloft Beesel terug in nieuwe opzet

Afbeelding: Vincent van den Hoogen

Reuver / Beesel -

Beesel heeft voor het eerst sinds 2006 weer een boerenbruiloft. Een vriendenclub blaast de vijftig jaar oude carnavalstraditie nieuw leven in.

De opzet is een stuk kleinschaliger dan voorheen, zegt Frank Crins van VV De Drakekluuëtjes. „Destijds was er nog een optocht met koetsen en had je bruiloftsgezelschappen tot wel zestig personen. Het werd op een gegeven moment te groot voor een dorp als Beesel.” De organiserende vereniging of groep mag de omvang van het gezelschap nu zelf bepalen. Voetbalclub Bieslo, leverancier van het eerste bruidspaar, houdt het bij een kleine twintig personen. „Maar alleen een bruid en bruidegom met getuigen en ouders mag ook.”

Daarnaast wordt er goed op de kosten gelet. „Het moet laagdrempelig blijven. Een sponsorclub uit het dorp is bereid om waar nodig bij te springen. Bieslo heeft er voor gekozen om alle kostuums zelf te betalen. Maar dat was dus geen must.”

Het bruidspaar wordt zaterdag gepresenteerd op het Boerebal. De onechte trouwerij is op carnavalszondag na de jaarlijkse binnenzitting van joekskapel Mazes Mina bij Maashof.