Herdenking 75 jaar bevrijding Sint Joost

Print
Herdenking 75 jaar bevrijding Sint Joost

Op 21 januari vindt er in Sint Joost een herdenking plaats van 75 jaar bevrijding. Vijf jaar geleden werd er een gedenksteen onthuld ter nagedachtenis aan zeventien gesneuvelde Britse soldaten. Afbeelding: Roger Dohmen

Sint Joost -

Om stil te staan bij de bevrijding van Sint Joost 75 jaar geleden wordt er dinsdag 21 januari een herdenking gehouden in de plaatselijke kerk.

Pastoor Kanke en het parochiecomité hebben de kerk hiervoor beschikbaar gesteld. Het betreft geen Heilige Mis, maar een herdenking die normaal gesproken buiten bij het oorlogsmonument van Sint Joost gehouden zou worden. Gezien de tijd van het jaar en het tijdstip is uitgeweken naar het kerkgebouw.

Gevochten

Tijdens de bevrijding van Sint Joost werd er hevig gevochten. In de kelders van de inwoners zaten vele honderden evacuees uit Echt en omstreken. De Duitse soldaten boden hevig verzet tegen de oprukkende Engelse soldaten.

De herdenking wordt geleid door luitenant-kolonel buiten dienst Edwin Jacobsz uit Roermond. Lokale muziekverenigingen en enkele doedelzakspelers verlenen hun medewerking. Naast enkele toespraken, worden er ook verhalen verteld uit de oorlog, lezen leerlingen van basisschool Maria Goretti gedichten voor en worden tijdens de ceremonie en kranslegging de namens van de 17 gesneuvelde Britse soldaten voorgelezen.

Na afloop van de herdenking wordt bij het oorlogsmonument een informatiebord onthuld door één van de oudste Sint Joostenaren, oud-militair Frits Vergoossen.

Bevrijdingskoekje

Na de onthulling staat in ‘t Patronaat de koffie en thee klaar met een speciaal voor deze gelegenheid gebakken ‘75 jaar bevrijding koekje’. De organisatie is in handen van de werkgroep van Stichting Gemeenschapsbelangen 75 jaar bevrijding St. Joost en omstreken.