Eerbetoon Iraanse media aan alle slachtoffers vliegtuigcrash: ‘Onvergeeflijk’

De voorpagina van dagblad Iran met de namen van alle slachtoffers in de vorm van een vliegtuigstaart. © Iran

Staatskrant Iran heeft op het voorpagina van zondag een eerbetoon geplaatst aan de 176 slachtoffers die omkwamen bij de vliegtuigcrash in Iran. Alle namen van de inzittenden zijn verzameld in de vorm van de staart van een vliegtuig. De kop luidt ‘onvergeeflijk’.

Simone van Zwienen

De krant Hamshahri kiest voor ‘beschaamd’ en betuigt deelneming met de natie. Op de voorpagina van Etemad worden excuses en ontslag geëist nadat Iran toegaf dat het het toestel heeft neergehaald. Shargh Daily wijdt het voorblad aan een wake van studenten van de Sharif University voor de slachtoffers met de tekst ‘immense verontschuldiging, enorme rouw’. Vijftien van de 176 slachtoffers van de crash waren afgestudeerden van de universiteit.

Lees ook: ‘Raket ontplofte naast Oekraïens passagiersvliegtuig’

‘Per ongeluk’

© EPA

In het vliegtuig zaten onder andere 82 Iraniërs, 11 Oekraïners en 63 Canadezen. Iran suggereerde kort na de crash dat mechanisch falen de oorzaak zou kunnen zijn, maar zaterdag maakte het leger bekend dat Iran de Boeing 737 van Ukraine International Airlines woensdag ‘per ongeluk’ heeft neergehaald. Er zou sprake zijn geweest van een ‘menselijke fout’. Degene die de raket afvuurde, deed dat op eigen houtje, omdat de communicatielijnen werden gestoord.

Hij had nog geen tien seconden om de beslissing te nemen. Het Iraanse leger, dat in de hoogste staat van paraatheid was vanwege de opgelopen spanningen met de Verenigde Staten, zou het toestel hebben aangezien voor een vijandelijke kruisraket. De Boeing werd met een korteafstandsraket neergehaald. Deze raket ontplofte pal naast het passagiersvliegtuig, waarna het hoogte verloor en neerstortte.

Lees ook: Iran geeft toe Oekraïens toestel neer te hebben gehaald

Oekraïne eist dat de verantwoordelijken worden gestraft. President Volodimir Zelenski verwacht ook dat Iran schadevergoedingen uitkeert en dat de lichamen van de slachtoffers worden gerepatrieerd. Iran heeft Canada beloofd een uitgebreid onderzoek te starten naar de ramp met het vliegtuig.

Lees ook: Vlucht PS752 doet in veel denken aan MH17

Verrassend

Het passagiersvliegtuig dat enkele minuten na het opstijgen in Teheran neerstortte, was één van de negentien vluchten die vanaf de internationale luchthaven van de stad vlogen in de uren dat Iran raketten lanceerden op militaire bases in het naburige Irak. De vluchtactiviteit was die dag verrassend hoog, zo concludeert The New York Times op basis van vluchtgegevens van FlightAware.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.