Helikopters droppen duizenden kilo’s wortels voor kangoeroes die verhongeren door bosbranden

© Matt Kean/AD

De National Parks & Wildlife Service van de Australische staat New South Wales heeft duizenden kilo’s wortels en zoete aardappelen uitgestrooid met helikopters. Ze zijn bedoeld voor kangoeroes die door de verwoesting van de aanhoudende bosbranden dreigen te verhongeren.

Redactie

‘Operation Rock Wallaby’ heet het initiatief en het is in de eerste plaats gericht op de vele kolonies van kwaststaartrotskangoeroes die in de deelstaat wonen.

Droogte

Milieuminister Matt Kean van New South Wales: ,,De kangoeroes slagen er meestal wel in om aan het vuur te ontsnappen, maar vinden dan amper nog voedsel omdat de bosbranden alles vernietigd hebben. En de kangoeroes hádden het al lastig door de aanhoudende droogte.”

Lees ook: Vertederend beeld uit Australië: hond en koala zijn de beste maatjes

Volgens het WWF zouden al zo’n 1,25 miljard dieren om het leven gekomen zijn door de bosbranden in Australië. De rotskangoeroes – die al bedreigd waren – zouden volgens het Wereldnatuurfonds in het bijzonder gevaar lopen door de verwoesting van hun habitat.

Kangaroo Island

Intussen is het wel weer mogelijk om naar Kangaroo Island te reizen, aan de zuidkust van Australië. Dat was verboden zodat de hulpdiensten er ongehinderd hun werk konden doen. Een derde van het eiland ging op in vlammen. Vrijdag werd het verbod opgeheven.

Lees ook: Kwart miljoen Australiërs moet vluchten voor vuurzee

Eerste minister Scott Morrison roept Australiërs zelfs op om geplande vakanties naar het eiland niet te annuleren ‘om de lokale economie te ondersteunen’. De toestand op het eiland zou de komende dagen nochtans weer slechter worden. Het leger stuurde al twee helikopters om hulp te bieden.