Ruim 13.000 mensen geëvacueerd uit centrum Dortmund, alleen patiënten intensive care blijven achter

Print
Ruim 13.000 mensen geëvacueerd uit centrum Dortmund, alleen patiënten intensive care blijven achter

Wanden van containers zijn opgetrokken langs de mogelijke vindplaatsen van de bommen om bij een onverhoopte ontploffing de huizen te beschermen. Afbeelding: AFP

Het centrum van Dortmund is sinds zondagochtend 08.00 uur een spookstad. Ruim 13.000 mensen zijn geëvacueerd voor het onschadelijk maken van vier explosieven uit de Tweede Wereldoorlog.

Voordat met de ontmanteling van de explosieven wordt begonnen, controleren 370 medewerkers van de gemeente huis-aan-huis of iedereen is vertrokken. Ook wordt gekeken of er nog mensen achter de ramen zitten. Met drones houdt de politie in de gaten of er inbrekers zijn die in de verlaten stad hun slag willen slaan.

De Duitse stad werd in de oorlog door de geallieerden nagenoeg platgegooid. In het Ruhrgebied worden geregeld niet-ontplofte bommen gevonden, maar niet vaak meer in het oude stadshart. De patiënten van drie ziekenhuizen werden zaterdagavond al geëvacueerd. Alleen 16 intensive care-patiënten van het St. Johannesziekenhuis blijven achter omdat ze niet kunnen worden verplaatst. Een groep verpleegkundigen en artsen - die vrijwillig blijven - verzorgt de zieken.

Mogelijk worden er zondag vier bommen uit WOII gevonden. Bij bouwprojecten in de binnenstad werden ‘afwijkingen’ ontdekt in de bodemstructuur. Daadwerkelijk graven moet uitsluitsel bieden. In Duitsland worden vaker niet-ontplofte bommen uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Zo werden in 2017 65.000 mensen geëvacueerd in de grootste operatie in zijn soort sinds 1945, toen in Frankfurt een enorme Britse bom van 1,4 ton werd ontdekt.

Ruim 13.000 mensen geëvacueerd uit centrum Dortmund, alleen patiënten intensive care blijven achter
Dortmund aan het eind van de Tweede Wereldoorlog. Foto: AD

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen