Wrakdelen Britse bommenwerper Short Stirling in permanente expositie Nederweert

Wrakdelen van de in 1942 in Echt neergestorte Short Stirling-bommenwerper.

De Koninklijke luchtmacht in Woensdrecht heeft wrakdelen van de onlangs in Echt-Susteren geborgen Short Stirling in bruikleen gegeven aan de Stichting Luchtoorlog 1939-1945. De delen worden tentoongesteld in Huyskamer Daatjeshoeve in Nederweert.

Jan Hensels

De Short Stirling was een Britse bommenwerper gebouwd door Short Brothers. Het vliegtuig werd gebouwd van 1939 tot 1943. In totaal zijn er 2383 exemplaren gemaakt.

Crashte

De Stirling W7630 MG-M crashte op 10 september 1942 bij abdij Lilbosch in de gemeente Echt- Susteren. De resten zijn geborgen in september van het vorig jaar door ECG Air Branch uit Wychen, onder leiding van de bergingsdienst van de Koninklijke Luchtmacht.

Marleen Jennissen, voorzitter van de Stichting Berging Stirling W7630, heeft de wrakdelen onlangs overgedragen aan Johan Bloemers van de Stichting Luchtoorlog 1939-1945. Het bestuur van de Stichting Berging Stirling W7630 heeft zich jarenlang ingezet voor berging van de bommenwerper.

Motoren

Diverse delen van de vier Bristol Hercules motoren zullen voor het publiek tentoon gesteld worden bij Huyskamer Daatjeshoeve waar de Stichting Luchtoorlog 1939-1945 hun expositie in beheer heeft. Deze stichting onderzoekt de luchtoorlog in de regio Nederweert, Weert en omstreken en geeft lezingen op scholen over het onderwerp.