Nog lang geen winter in zicht, wel wisselvallig weer

© Getty Images/EyeEm

Tot nu toe heeft de winter weinig kou gebracht en ook komende week verandert dat amper. Het weerbeeld blijft wisselvallig. ,,De paraplu heb je vooral woensdagochtend nodig, maar houdt hem goed vast want het waait flink.”

Simone van Zwienen

,,Doordat de wind uit het westen waait, stroomt vrij continu zachte lucht over ons land”, legt weervrouw Diana Woei van Weerplaza uit. ,,Het weerbeeld is nog steeds wisselvallig.”

Maandag kan er lokaal een enkel licht buitje ontstaan, maar op de meeste plaatsen blijft het lange tijd droog en breekt zo nu en dan de zon door. Het wordt in de middag zeven graden. In de avond wordt de bewolking dikker en neemt de wind toe, aan zee waait het soms hard met windstoten tot 80 kilometer per uur. Plaatselijk is er kans op een paar spatten regen. De meeste regen wordt in de nacht naar dinsdag verwacht.

Voor het gevoel frisser

Een stevige zuidwestelijke wind voert dinsdag en woensdag veel bewolking en zachte lucht aan. ,,Het verschil tussen de dag- en nachttemperatuur is klein”, aldus Woei. ,,Met maxima van tien of elf graden ligt het kwik ongeveer vijf graden boven de gebruikelijke waarde van half januari. Normaal wordt het in de middag vijf of zes graden. De forse zuidwestenwind maakt het voor het gevoel frisser.”

Op dinsdagochtend valt er in de zuidoostelijke helft van het land af en toe regen of motregen, maar daarna blijft het een tijd droog. In de loop van de middag en avond bereikt een andere regenzone het zuidwesten van het land. Achter deze zone trekt de wind nog verder aan. Woei: ,,De wind kunnen we in dinsdagavond en in de nacht naar woensdag om het huis horen gieren.”

Woensdagochtend begint met veel bewolking en nattigheid. In de loop van de dag verlaat de regen via het oosten ons land. In de late middag en avond blijft het overal in ons land zo goed als droog. De zuidwestelijke wind neemt iets in kracht af. ,,De paraplu heb je dus vooral woensdagochtend nodig, maar houdt hem goed vast want het waait flink.”

Minder nat

Het lijkt in de tweede helft van de week meestal droog te worden. ,,Dat komt doordat de meeste regen in de nachtelijke uren wordt verwacht. Overdag komt er slechts een enkele bui voor”, stelt Woei. ,,De wind waait nog steeds uit westelijke richting daardoor wordt er nauwelijks vorst verwacht, alleen op een beschutte plaats verder landinwaarts kan het kwik aan de grond in de nacht en vroege ochtend tot dicht bij het vriespunt dalen.”

De middagtemperatuur gaat iets naar beneden. Op donderdag en vrijdag wordt het in de middag ongeveer negen graden. In het weekend wordt het nog een paar graden frisser. ,,Toch blijft het kwik aan de hoge kant voor de tijd van het jaar”, besluit Woei.

Kijk hier voor de actuele weersverwachting in Limburg

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.