Ruime meerderheid Nederlanders wil totaalverbod op vuurwerk

Ruim 60 procent van de Nederlanders wil het consumentenvuurwerk helemaal verbieden. Dat blijkt uit een opiniepeiling van Maurice de Hond. In totaal 20 procent wil niks veranderen en 18 procent wil alleen knalvuurwerk en pijlen verbieden.

Redactie

Onder de leden van Partij van de Dieren is de wens voor een algeheel verbod met 96 procent het grootst, gevolgd door GroenLinks (87) en 50Plus. Onder de VVD-aanhang bedraagt het percentage 52 procent.

Het is opmerkelijk dat 62 procent van de 2500 ondervraagden nu een totaalverbod wil, terwijl het kabinet alleen kijkt naar een ban op pijlen en knalvuurwerk, zoals de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) eerder voorstelde.

Oude voet

Volgens premier Mark Rutte is de jaarwisseling ‘totaal misgegaan’, zo zei hij eerder deze week. ,,De normen zijn, opnieuw helaas, overschreden. Het is schandalig hoe sommige mensen zich hebben gedragen. Wij vinden: we kunnen niet op de oude voet door.”

De premier noemde een totaalverbod ‘onwaarschijnlijk’. Afgelopen zomer werd al besloten om het zwaarste consumentenvuurwerk, in de categorie F3, vanaf 2020 in de ban te doen. ,,Ik vind dat het daarbij niet kan blijven”, zei Rutte. Concreter wilde hij het nog niet maken, wel zei hij dat ‘de ‘of’-vraag niet meer aan de orde is’.

Flinke stap

Het kabinet wil ‘liefst in februari’ met een plan komen. Ook Rutte denkt dat het kabinet in de loop van die maand met nadere mededelingen zal komen. De maatregel moet al bij de volgende jaarwisseling ingaan.

Het kabinet neemt met dit besluit een flinke stap, omdat het komende jaarwisseling eigenlijk nog alleen maar ratelbanden van duizendknallers wilde gaan verbieden.

Inmiddels is er een meerderheid in de Tweede Kamer voor het verder inperken van vuurwerk onder consumenten. De vuurwerkbranche liet deze week ook weten achter een verder verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen te staan.