Burgemeester: ‘Kleine groep Roda-fans verpest het voor de rest’

© Pro Shots -Henk Korzelius

Een kleine groep Roda-fans verpest het voor de meerderheid. Ze brengen de veiligheid van toeschouwers in gevaar en dat is onacceptabel.

Roel Wiche

Dat stelde Petra Dassen, burgemeester van Kerkrade, na afloop van de derby Roda JC-MVV (2-2). De wedstrijd werd zondagmiddag in de eerste helft twee keer gestaakt wegens vuurwerk.

Lees ook: Derby Roda - MVV kwartier stilgelegd vanwege vuurwerk: rookwolken in stadion

Spoedoverleg

Na de tweede keer was er spoedoverleg in het stadion tussen politie, gemeente en thuisclub. Besloten werd om het duel te hervatten, onder de voorwaarde dat bij een derde incident definitief staking zou volgen.

© ANP

Dassen: ,,Dit werpt ons terug, ik ben boos hierover. Voetbal hoort een feestje te zijn. Roda heeft veel geweldige supporters die de club de afgelopen jaren goed gesteund hebben, maar een kleine groep verpest het voor de rest.”

Lees ook: MVV gooit derbyzege op Roda weg in spectaculaire slotminuten

In gevaar

Dassen kondigde een onderzoek aan naar het vuurwerk op de Koempeltribune, waar de fanatieke aanhang van Roda staat. ,,We zullen ook maatregelen nemen.”

De politie maakte gedurende de wedstrijd met camera’s vanaf de hoofdtribune beelden van de Koempeltribune. Scheidsrechter Pol van Boekel aarzelde niet om twee keer de wedstrijd stil te leggen. ,,Bij de eerste was het nog rookontwikkeling, bij de tweede keer zag ik een vuurpijl boven het veld. Dat bracht de spelers in gevaar.”

Politiemacht

Er zijn bij de derby geen aanhoudingen verricht. De harde kern van MVV was overigens niet aanwezig in het Parkstad Limburg Stadion. De fans zaten in het centrum van Maastricht. Desondanks zijn er geen risico’s genomen en is een flinke politiemacht op de been gebracht voor zo’n 250 MVV-fans, die met vijf bussen naar Kerkrade werden vervoerd.