Microbrouwerij in watertoren de Reus van Schimmert

De watertoren in Schimmert. © COPYRIGHT ARNAUD NILWIK

De watertoren in Schimmert wordt een centrum voor streekproducten en krijgt een energieneutrale microbrouwerij met horeca onder het motto: eten en drinken zover je kunt kijken.

Peter Bruijns

De Reus van Schimmert is een 38 meter hoge watertoren uit 1926. Het rijksmonument wordt omgebouwd tot belevingscentrum, kennisinstituut én marktplaats voor streekproducten. Het doel is meer bewustzijn te creëren over eten en drinken uit de omgeving. De producten zijn te koop en ter plekke te proeven. Er komt een 4D smaaktheater, een uitkijkpunt en een microbrouwerij. De grondstoffen en ingrediënten voor alle producten komen uit de omgeving, en dat is maximaal 46 kilometer van Schimmert vandaan: tot zo ver kun je kijken als je boven in de toren staat. Dat punt is te bereiken via 156 traptreden of een lift.

De familie Köppen gaat de exploitatie van de energieneutrale microbrouwerij en horeca op zich nemen. Naast verschillende bieren (waaronder een alcoholarme), wordt er ook frisdrank gebrouwen. Om de microbrouwerij in de Smakelijke Reus van Schimmert te realiseren is er een crowdfunding gestart. Initiatiefnemer André Köppen wil minimaal twee ton ophalen.