‘Hoophuis’ voor actie tegen kanker
Medewerkers en bezoekers in het ‘Hoophuis’ van Samenloop voor Hoop. — © Francoise Petersen
Om deelnemers aan de 24 uurswandelestafette voor het kankerfonds optimaal van dienst te kunnen zijn, heeft Samenloop voor Hoop Sittard-Geleen sinds kort een eigen informatie-punt. Het zogeheten Hoophuis zit in een winkelpand aan de Ansemburgstraat in hartje Geleen.
Michel van Dijke, vice-voorzitter van Samenloop voor Hoop Sittard-Geleen: „We wilden een eigen plek om mensen te kunnen ontvangen. Het is een bureau voor iedereen die zich wil aanmelden of meer informatie wil, maar ook een inloophuis voor hen die niet thuis zijn op de digitale snelweg.” Er worden ook bijeenkomsten en presentaties gehouden, aldus Van Dijke.
Het pand aan de Ansemburgstraat stond leeg en is door de eigenaar tijdelijk ter beschikking gesteld. Van Dijke: „We draaien enkel op voor de energiekosten.”
Samenloop voor Hoop is een uit de Verenigde Staten overgewaaid wandelevenement waarvan de opbrengst naar kankerbestrijding gaat. De eerste 24 uurswandelestafette in Nederland was in 2006 in Drenthe. Inmiddels zijn in alle provincies estafetteweekends opgezet. Het is wereldwijd de grootste inzamelactie ten bate van kankerbestrijding.
Tot 2015 vond het evenement in Sittard plaats in de sportzone. De afdeling van het kankerfonds in Geleen nam het initiatief over en houdt dit jaar voor het eerst het evenement op de wielerbaan en in het Burgemeester Damenpark in Geleen. In het Pinksterweekend van 30 en 31 mei.
Voor de estafette hebben zich tot nu toe 200 mensen aangemeld, verdeeld over zestien teams. Van Dijke: „Van de opbrengst gaat 60 procent naar regionale doelen.”
Kaarsenceremonie
Tijdens de loop zijn er ceremonies en optredens van artiesten. Een hoogtepunt is de kaarsenceremonie. Van Dijke: „Er worden kaarsenzakken gevouwen, te koop voor 5 euro per stuk. Die worden na de eerste dag, rond 22.30 uur, aangestoken. Op de zakken kan een persoonlijke boodschap worden vermeld, want het is ook een evenement voor mensen en hun omgeving die direct met kanker te maken hebben.”
Op de tweede dag, zondag, gaan de deelnemers om acht uur in de ochtend de baan weer op. Om 15.00 uur is de afsluiting. Van Dijke: „Daarvoor nodigen we de nieuwe burgemeester uit.”
Vanaf donderdag 16 januari is het Hoophuis iedere donderdag van 13.00 tot 16.00 uur, en op zaterdagen van 11.00 tot 16.00 uur open voor het publiek. Samenloop voor Hoop zal na de slotdag, zondag 31 mei, het inlooppunt weer sluiten.