Meer dan 30 kilo zwaar vuurwerk en vuurwapens gevonden na explosie in Born

In een woning aan de Heirweg in Born is zaterdag na een explosie zeker dertig kilo illegaal, zwaar vuurwerk gevonden. Ook werden vuurwapens aangetroffen. Drie personen zijn aangehouden.

Emil Visser

Zaterdagavond raakte rond half een man zwaargewond bij een explosie die was veroorzaakt door illegaal vuurwerk. Hij werd in allerijl per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd.

Lees ook: Zwaargewonde door ontploffend vuurwerk in Born, drie arrestaties

Volgens de politie is de gewonde man inmiddels buiten levensgevaar, hij ligt nog wel in het ziekenhuis. Ook de brandweer kwam ter plaatse, maar volgens de hulpdiensten was er geen sprake van brand in het pand.

Drie arrestaties

De politie hield diezelfde avond nog drie personen aan wegens mogelijke betrokkenheid bij het ongeval met het vuurwerk. Het gaat om een man (41 jaar) en vrouw (38) uit Sittard en een 61-jarige man uit het Belgische Riemst. Ook het slachtoffer, vermoedelijk de bewoner van het pand, is inmiddels als verdachte aangemerkt door de politie. Maar wat het drietal in het pand deed en wat hun relatie met de gewonde is, kon de politie in het weekend niet verder verduidelijken.

© Track’88

Explosievenverkenners van de politie werden na de explosie ingeschakeld, omdat er al snel het vermoeden rees dat er waarschijnlijk nog meer (zwaar) vuurwerk in de woning aanwezig zou zijn. „De verkenners hebben geconcludeerd dat er meer expertise nodig was om het vuurwerk op te ruimen”, zegt een woordvoerder van de politie. Daarom werd de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) opgetrommeld. In de loop van zondag werd nog uitvoerig forensisch en tactisch onderzoek verricht in en nabij de woning.

Vuurwapens

Voor zover nu bekend werd in de woning, die op een bedrijventerrein tussen het spoor en het Julianakanaal ligt, minstens dertig kilo illegaal zwaar vuurwerk gevonden. De exacte hoeveelheid is nog niet bekend, omdat het vuurwerk nog wordt geïnventariseerd. Er lagen ook vuurwapens in de woning. Het totale overzicht van aangetroffen spullen is naar verwachting later deze week compleet.

Volgens de politie is het speculeren of de gevolgen erger hadden kunnen zijn met deze hoeveelheden vuurwerk. „Maar iedereen kan zich voorstellen dat er geen goede afloop is als zo’n hoeveelheid in de hens gaat”, aldus de woordvoerder. De politie benadrukt dat het opslaan van grote hoeveelheden vuurwerk in een woning of garage levensgevaarlijk is. Brand- en ontploffingsgevaar liggen op de loer.