Bo Ummels knap vierde op Halve van Egmond

Bo Ummels. © ANP

Bo Ummels uit Maastricht is zondag als vierde geëindigd op de halve marathon van Egmond. Mahadi Abdi Ali (Stein) werd zestiende bij de mannen.

Tom van der Wilt

Na een rustige start over het strand, veroorzaakt door de harde tegenwind, brandde het pas los na acht kilometer bij opdraaien naar de duinen. Ummels zag de Afrikaanse vrouwen snel wegsprinten, maar handhaafde zich in top-tien. „De start was letterlijk in een warming-up tempo. Niemand wilde de kop pakken. Ik moest even schakelen, en ben daarna steeds ietsje gaan versnellen. Ik moest even kijken welk tempo ik aankon, maar dat bleek harder dan ik zelf had gedacht.”

Vier kilometer voor de meet had ze alle Nederlandse rivalen opgeraapt en kwam ze een minuut later binnen dan de Ethiopische Tadelech Bekele in 1.24.01 uur. „Een heel mooi begin van het jaar. Nu gaat de focus op het NK tien kilometer waar ik mijn beste tijd wil verbeteren en onder de 34 minuten wil lopen.”

Ummels was vooraf nog onzeker over haar vorm. Na haar succesvolle marathondebuut, resulterend in de NK-titel in Amsterdam, had de Maastrichtse vier weken niets gedaan om daarna de training voorzichtig weer op te pakken.

Mahadi Abdi Ali finishte bij de mannen na 1.11.35 seconden en werd daarmee zestiende in een veld vol nationale toppers. Ricardo Floris zat daar slechts een kleine minuut achter en kwam als twintigste over de meet. Roel Wijmenga, de Limburgse troef voor een topklassering, liet verstek gaan door een lichte blessure aan het bovenbeen en wilde geen risico’s nemen.