Tweede staatssecretaris na hard ingrijpen bij Belastingdienst

Minister Wopke Hoekstra van Financiën kondigde gisteren aan dat de Belastingdienst wordt opgeknipt in drie onderdelen. © ANP

De coalitietop besluit waarschijnlijk maandag dat er een extra staatssecretaris op Financiën komt. Volgens Haagse bronnen zou er overeenstemming zijn over opsplitsing van de portefeuille die eerder aan D66’er Menno Snel toebehoorde, maar is het de vraag welke partij de extra staatssecretaris mag leveren.

Laurens Kok

Betrokkenen rekenen erop dat D66 in ieder geval de fiscale kant van Snels vroegere portefeuille zal claimen. Daarbij gaat het hoofdzakelijk om belastingwetgeving. Wie vervolgens verantwoordelijk wordt voor de Belastingdienst is een vraag die in coalitieverband moet worden beantwoord.

Lees ook: Hoekstra: ‘Ambtenaren Belastingdienst niet strafrechtelijk over de schreef’

De tweede staatssecretaris zal leiding moeten geven aan de organisatorische veranderingen die minister van Financiën Wopke Hoekstra dit weekend aankondigde. De onderdelen Toeslagen en Douane worden losgeknipt van de Belastingdienst en krijgen elk een eigen directeur-generaal. Ook de Belastingdienst krijgt een nieuwe topambtenaar. De huidige, Jaap Uijlenbroek, stapt op. Hij zou het niet eens zijn met de veranderingen die Hoekstra wil doorvoeren.

Belastingtelefoon

Doel van de operatie is verbetering van de dienstverlening. Ook de Belastingtelefoon wordt tegen het licht gehouden. Ondanks extra personeel in het afgelopen jaar gaat het daar nog niet goed genoeg: mensen staan te lang in de wacht of krijgen niet de juiste informatie. Een externe partij gaat nu bekijken hoe ‘een fundamentele transformatie’ bij de Belastingtelefoon tot stand kan komen. Doel is om ‘burgers en bedrijven beter en effectiever te woord te kunnen staan’.

Hoekstra oogstte dit weekend bijval, al staan niet alle Kamerleden te juichen bij de maatregelen die hij aankondigde. SP-Kamerlid Renske Leijten vindt dat het kabinet eerst een onderzoek naar de verantwoordelijken rond de toeslagenaffaire moet laten uitvoeren door de Rijksrecherche. ,,Anders organiseren kan zaken oplossen, maar brengt geen moraal of juridische kennis in de top. Als de verziekte cultuur binnen de Belastingdienst niet wordt aangepakt, dan gaat een reorganisatie niet werken.”