‘410.000 banen op de tocht in Duitse autosector door overgang naar elektrisch rijden’

© Getty Images

Bij de Duitse autobouwers en bij toeleveranciers en de machinebouw staan de komende tien jaar 410.000 banen op de tocht als gevolg van de overgang naar elektrisch rijden.

onze verslaggevers

Dat staat in een rapport van de adviesraad voor de Duitse overheid NPM, waarover de Duitse zakenkrant Handelsblatt bericht.

Alleen al bij de productie van verbrandingsmotoren en onderdelen ervan lopen volgens de krant ongeveer 88.000 werknemers gevaar hun baan te verliezen. In totaal moeten autobouwers rekening houden met het verlies van 240.000 banen. De rest komt mogelijk te vervallen bij toeleveranciers, machinebouwers en onderhoudsmonteurs.

Minder onderhoud

Krachtbronnen van elektrische auto’s bevatten minder onderdelen en vereisen minder onderhoud dan verbrandingsmotoren. Ook zal de productie van auto’s naar verwachting verder worden geautomatiseerd met minder werkgelegenheid in de sector tot gevolg, aldus NPM-voorzitter Henning Kagermann tegen de krant.

Lees ook: Europese autofabrikanten maken zich op voor zwaar jaar

In de NPM, voluit Nationale Plattform Zukunft der Mobilität, zitten vertegenwoordigers van bedrijfsleven, politiek, wetenschap, brancheorganisaties en de vakbonden. Het rapport is gebaseerd op een scenario waarbij in het jaar 2030 30 procent van alle in Duitsland geproduceerde auto’s een volledig elektrische aandrijving heeft. Dat is conform het voornemen van de EU om tot dat jaar de emissies van nieuwe auto’s in Europa met 37,5 procent te laten dalen.

Leidend autoland

Om het tij te keren, moet er volgens Kagermann alles aan worden gedaan om alle technologieën die nodig zijn om elektrische auto’s te bouwen in Duitsland prioriteit te geven. Alleen op die manier kan het land zijn positie als leidend autoland behouden, stelt hij.

In 2018 was de auto-industrie goed voor 834.000 banen in Duitsland. Dat was het hoogste aantal sinds 1991. De sector is een belangrijke motor voor de groei van de grootste economie van Europa.

Volgens de Duitse vereniging voor de auto-industrie (VDA) gaat de NPM met zijn raming uit van een „onrealistisch extreem scenario”. Ook vakbond IG Metall verwacht dat het wel zal meevallen. De bond gaat ervan uit de autobouwers hun aanbod aan elektrische auto’s flink zullen opvoeren, wat de werkgelegenheid ten goede gaat komen.