Vrijheid in het Limburgs Museum
© Meisjes en jongen verdedigen de grens bij Wambach, Limburgs Museum
In het kader van 75 jaar bevrijding brengt het Limburgs museum vrijheid in beeld. Met een totaal programma van lezingen, poëzie, film(documentaires), kunst en thema-ochtenden staan we stil bij de kracht en het belang van vrijheid.
Tekens van vrijheid – Van oorlogsdocumentaire tot ArmandoDeze tentoonstelling, in samenwerking met Museum van Bommel van Dam, toont indringende, grootse werken van kunstenaars en filmmakers die reflecteren op de verworven vrijheid na 1945. In Tekens van vrijheid wordt de bezoeker meegenomen in een rite de passage, van geweld en dood, maar ook van vrijheid en plezier, van angst en depressie naar een grenzeloos optimisme. De tentoonstelling roept een wereld van parallellen op tussen verleden en heden en toont een generatie-overschrijdende visie op vrijheid.
De tentoonstelling Tekens van vrijheid is te zien in het Limburgs Museum t/m 10 mei 2020.
Gedeelde Oorlog – Een muzikale filmvoorstelling op reis door LimburgGedeelde oorlog vertelt over Limburg en Limburgers in de oorlogsjaren, bevrijdings- en wederopbouwperiode. De voorstelling verbeeldt, letterlijk en figuurlijk, de menselijke maat in de jaren 1939 – 1949, tegen het decor van chaotische en turbulente wereldontwikkelingen. Hoe raken dramatische gebeurtenissen het leven van burgers? En ook: hoe laat dat leven zich soms niet storen door diezelfde tumult?
Het verhaal wordt verteld aan de hand van prachtig filmarchiefmateriaal, tijdgebonden radiofragmenten en nieuw geschreven muziek (Ton Verhiel) en teksten (Frans Pollux), die live worden uitgevoerd. Het beeld- en geluidmateriaal komt uit de collecties van het Limburgs Museum, het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en L1.
28 februari 2020 | 19:00 | ECI Roermond18 april 2020 | Royal Theater HeerlenMeer locaties komen binnenkort online
Lezing: De onvoltooide oorlogDoor Ronald van Kesteren29 februari 2020 | 14:00 uur1 maart 2020* | 14:00 uurHistoricus, filosoof en classicus Ronald van Kesteren neemt je mee in de wereld van diverse beeldende kunstenaars, zoals Wim de Haan, Armando, Aad de Haas en Hermanus Berserik in een bijzondere lezing. Ronald vertelt over oorlog, en hoe deze zowel onvoltooid als oneindig is. Aansluitend op de lezing zullen enkele kunstwerken op zaal worden bekeken en besproken.
*Exclusief en gratis voor museumkaarthouders
Voordracht: De zon ging dermate bedroefd onderDoor Herman Verweij en Egbert Derix15 maart 2020 | 15:00
‘De zon ging dermate bedroefd onder’ is een samensmelting van verschillende kunsten – poëzie, muziek en film – die samen de woorden van Armando tot leven brengen. Zo bestaat de voordracht uit een collage teksten uit de roman ‘De straat en het struikgewas’, geschreven door Armando. Ze worden prachtig voorgedragen door dichter Herman Verweij. Pianist/componist Egbert Derix vertaalt de woorden van Herman en Armando met een meeslepend muziekstuk. Voorafgaand zal de korte film ‘Der Feldzug’ te zien zijn, een registratie van het oorlogsbedrijf, gevat in bijna poëtische beelden.
Op de foto – Schuldige Landschaft, Armando, 1987
Thema-ochtenden: HOVO Limburg4 maart 2020 | 11:00-13:00dr. Huub Spoormans - 'Wat heeft democratie met vrijheid te maken?Denk in deze thema-ochtend samen met ons kritisch na over de toekomst van de democratie en van onze vrijheid. Al enige tijd verschijnt een gestage stroom van publicaties over een vermeende kloof tussen de bevolking en de politiek, over het falen van politieke partijen, over de onbestuurbaarheid van de overheid en het afnemende vertrouwen in de politiek als zodanig en in het bijzonder de volksvertegenwoordigers en de politieke partijen. Is er sprake van een neergang van de democratie en is die een voorbode van het verlies van onze vrijheid?
7 april 2020 | 11:00-13:00Dr. Anton van Hooff - 'Zo vergaat het steeds tirannen'Van de moord op Caesar tot de (mislukte) aanslagen op Hitler. De senatoren die Caesar in 44 v.C. op de Iden van maart - de 15e van die maand - vermoordden, dachten de republikeinse vrijheid te herstellen door de dictator uit de weg te ruimen. De kring van Von Stauffenberg werd door een vergelijkbaar motief gedreven bij hun bomaanslag op Hitler. Tirannicide (tirannenmoord) gold in de oudheid als een daad van burgerzin. Maar heeft het ons ook echt meer vrijheid opgeleverd?
Stil uit Gedeelde Oorlog, Limburgs Museum, 2019
OorlogsdocumentairesElke vrijdag en zaterdag worden er doorlopend de volgende oorlogsdocumentaires getoond in het museumtheater: WO2: Het leven ging door / NTR-VPRO | Onze soldaat / Jotja Bessems | De binnenkant van een verzet / Marga Kerklaan | Settela: gezicht van het verleden / Cherry Duyns | In het vuur van de bevrijding / Joost SeelenIndien er andere evenementen of boekingen zijn, worden de films niet getoond.
Voor tickets en actuele informatie: www.limburgsmuseum.nl