Idee: plein vol Horster hundjes in hartje Horst

Print
Idee: plein vol Horster hundjes in hartje Horst

Het Lambertusplein is groot genoeg voor meerdere hondenbeelden. Afbeelding: Mara van den Oetelaar

Griendtsveen / Swolgen / Broekhuizenvorst / Melderslo / Hegelsom / Meterik / Meerlo / Tienray / Broekhuizen / Horst / America / Grubbenvorst / Lottum / Sevenum / Kronenberg / Evertsoord -

Een 12-jarige knul die een plassend hondenbeeld voor Horst ontwerpt. Een beeld om trots op zijn. Maar veel mensen willen het bestaande hondje houden. Idee: zet het Lambertusplein vol met Horster Hundjes.

Maak van het Lambertusplein het Horster Hundjesplein. Deze tip voor het gemeentebestuur komt niet uit de lucht vallen. Er wordt momenteel nagedacht over een facelift voor het kale plein in hartje Horst. Plantenbakken en kunst met het thema ‘groen’ moeten er komen, want Horst aan de Maas is een agrarische, groene gemeente. Maar Horst is het dorp van het hundje. Dat bleek wel toen er een ontwerpwedstrijd kwam met als doel om het beschadigde, anatomisch niet correcte hondenbeeld dat nu op het Lambertusplein staat te vervangen. Boze Horstenaren en een actiegroep om het bestaande hundje te behouden, waren het gevolg.

‘Het hundje mot blieve’

De wedstrijd ging echter door en de 12-jarige Bodhi won. Als zijn nieuwe beeld klaar is, komt dat op het Lambertusplein te staan. Hoewel wethouder Han Geurts de gemoederen heeft bedaard met de belofte dat het bestaande beeld naar het Gasthuisplein mag verhuizen, zijn sommige Horstenaren nog steeds boos. Zo zorgt een verhaal over Bodhi die tijdens de kerstvakantie hard werkt aan het nieuwe hondenbeeld ervoor dat mensen op de Facebookpagina van De Limburger weer roepen dat ‘Het hundje mot blieve’.

Verrijken

Misschien moeten de Horster ambtenaren en bestuurders die zich over het nieuwe Lambertusplein buigen gewoon even goed luisteren naar hun eigen burgers. Want die zijn duidelijk dol op hun Horster hundje. Prachtig, zo’n eigen identiteit die spontaan ontstaat dankzij een standbeeld. Dat Horst een plassend en spugend hondje omarmt, biedt kansen. Bewaar daarom het thema ‘groen’ voor een ander plein en maak van het Lambertusplein een beeldentuin met eigenwijze, grappige,of kunstzinnige Horster hundjes. Of zoals iemand het op Facebook verwoordt: „Ik vind dat ze Horst moeten verrijken met veel meer pissende hondjes. Dan kun je alle ontwerpen kwijt. Past ook beter bij Horst dan een kabouter.” Bijkomende voordelen: het bestaande hondje hoeft niet naar het Gasthuisplein en iedereen zal meteen als een blok vallen voor het gouden beeld van Bodhi.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen