column

‘Wat helemáál nooit verandert, is dat iedereen die in Horst het begrip ‘betaald parkeren’ laat vallen voor gek wordt verklaard’

Print
‘Wat helemáál nooit verandert, is dat iedereen die in Horst het begrip ‘betaald parkeren’ laat vallen voor gek wordt verklaard’

Wim Moorman. Afbeelding: De Limburger

Griendtsveen / Swolgen / Broekhuizenvorst / Melderslo / Hegelsom / Meterik / Meerlo / Tienray / Broekhuizen / Horst / America / Grubbenvorst / Lottum / Sevenum / Kronenberg / Evertsoord -

COLUMN - Sommige dingen veranderen nooit: de zon komt op in het oosten en gaat onder in het westen, Feyenoord wordt slechts één keer in de tien jaar landskampioen, het CDA is de grootste machtsfactor in Limburg, Venray is geen lichtend voorbeeld voor Horst aan de Maas.

Wat ook nooit verandert, is de roep om meer parkeerplaatsen in het centrum van Horst: hoeveel nieuwe parkeerplekken er ook worden aangelegd, het zijn er altijd te weinig. Ook nu weer. Wat ook nooit verandert is dat die roep om meer parkeerplaatsen altijd gehoor vindt. Ook nu weer. Wat ook nooit verandert, is dat je nooit iemand – niet alleen in Horst overigens – hoort over het terugdringen van het autogebruik en mogelijke alternatieven als witte fietsen, leen-steps of pendelbussen die rijden tussen het centrum en grote parkeerplaatsen in de periferie. Ook nu weer. Wat best bijzonder is in deze tijden waarin het woord duurzaamheid op ieders lippen bestorven ligt en waarin Noord-Limburg de ambitie heeft om over vijf jaar de gezondste regio van Europa te zijn.

Wat helemáál nooit verandert, is dat iedereen die in Horst het begrip ‘betaald parkeren’ laat vallen voor gek wordt verklaard. Wat best bijzonder is omdat met betaald parkeren de roep om meer parkeerplaatsen onmiddellijk zou verstommen, de verwoestijning van het centrum van Horst een halt zou worden toegeroepen en er meer ruimte voor het broodnodige groen zou komen. Maar nee, aan gratis parkeren voor de heilige koe valt niet te tornen. ‘Gratis parkeren’? Hoezo gratis? Sinds 2013 weet ik: ‘Bij gratis parkeren betaalt gemeente (= eigen inwoners, incl. vele niet-gebruikers) de jaarlasten van aanleg + beheer. De lokale belastingbetaler betaalt gemak van alle klanten.’ Was getekend Hans Gilissen, toenmalig burgemeester van de gemeente Venray. Reactie van Leon Litjens, toenmalig wethouder van de gemeente Horst aan de Maas: ‘Het gaat er om wat de klant vindt en niet de bestuurlijke waarheid.’ Anders gezegd: Hans Gilissen heeft wel gelijk, maar dat gelijk telt niet. Wat best bijzonder is. En ook best cynisch. En ook best triest.

Nog triester is dat het gelijk van Hans Gilissen zelfs in zijn eigen gemeente niet (helemaal) bleek te tellen. Misschien wil zijn opvolger nog eens een poging wagen? Opdat Venray uiteindelijk alsnog het lichtend voorbeeld voor Horst kan worden. Opdat er toch ooit iets verandert.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen