Herman weet hoe hij Vaals enthousiast kan krijgen

Herman Wehkamp. © Peter Trompetter

Hij heeft het talent om mensen heel enthousiast te krijgen om goede dingen te organiseren in Vaals. Herman Wehkamp (42) is daarom onlangs door carnavalsvereniging De Grensülle uitgeroepen tot ‘Völser va ’t Joar’.

Merel Visscher

Het is maar goed dat hij niet van televisiekijken houdt, grapt hij. De zitbank en de woonkamer van Herman Wehkamp en zijn vrouw Joyce is geenszins doorgezeten. Ze zijn allebei echte verenigingsmensen. Ze zijn dus regelmatig de hort op.

Herman is werkzaam bij Visit Zuid-Limburg (voorheen VVV) en zet daar alles wat met toeristische routes te maken heeft in de markt. Maar ook in zijn woonplaats Vaals weet hij de weg naar de juiste personen goed te vinden. Dat hij zo bekend is in Vaals ligt enerzijds aan zijn innemende persoonlijkheid, maar ook aan De Plintepuutsjere Vols, de carnavalsvereniging die een groepje bevriende twintigers in het leven is geroepen. Dat clubje kwam zo’n vijftien jaar geleden op het idee om een soort zomercarnaval te organiseren: Vols Tropical. Elke zomer probeerden Herman en zijn vrienden een stunt te organiseren voor het feest. Zo stortten ze een jaar een berg zand op het Prins Willem Alexanderplein, om een Vaalser strand te maken.

De organisatie is inmiddels overgedragen, maar de contacten die Herman heeft opgedaan door de jaren heen om ondernemers enthousiast te krijgen zijn nog warm. En zo weet hij precies naar wie hij moet toe stappen als hij een plan heeft. „Een paar jaar geleden heb ik samen met Linn Staps, ook uit Vaals, geprobeerd het Auw Wieverbal weer nieuw leven in te blazen. Door concurrentie van andere evenementen in Kelmis, Aken en Valkenburg op die dag merkte je dat de animo begon terug te lopen in Vaals. En dat vond ik jammer van zo’n mooie traditie. Daarop ben ik met Linn naar de ondernemers gestapt en die zijn daar heel goed op ingesprongen. Zo kregen alle auw wiever een gratis shotje bij de cafés en werden er prijzen uitgereikt aan de best gemaskerde. Je merkte dat mensen weer in Vaals bleven; de tweede keer waren er al zo’n honderd gemaskerde auw wiever op de been.”

Rood Groen LVC’01

Naast het carnaval voetbalt Herman drie keer per week en maakt hij ook sinds een jaar of acht deel uit van het bestuur van Rood Groen LVC’01. „Indertijd ging het bestuurlijk minder met de club en dat is ook de reden dat ik betrokken raakte: ik vind het belangrijk dat er ook in de toekomst in Vaals kan worden gevoetbald.”

Het clubgevoel komt steeds meer terug, mede dankzij gangmaker Herman. Naast het voetbal organiseerde hij verschillende activiteiten in de kantine, zodat het ook na het voetballen weer gezellig is. „Zo leren mensen elkaar wat beter kennen.” De voetbalvereniging van Vaals gaat alweer bijna 110 jaar terug, heeft hij onlangs ontdekt en zo ontkiemde een nieuw plan, voor een groot jubileumfeest in 2021. „Het is alweer een tijd geleden dat er een groot tentfeest is geweest in de gemeente Vaals. Dit moet een groot gemeenschapsfeest worden voor alle verenigingen in alle kernen van ons grensstadje.”

De Grensülle hebben Herman de ereprijs ‘Völser va ’t joar’ gegeven vanwege zijn vermogen de mensen van Vaals bij elkaar te brengen. Hoe zit het met de gemeenschapszin in Vaals? Volgens Herman, die ook nog deel uitmaakt van de adviesraad van het Vaalser Cultuurfonds, zit dat wel goed. „Als je kijkt naar de Cultuurdag die elk jaar wordt gehouden voor clubs en verenigingen, dan staan er toch steeds weer veel Vaalsenaren bij elkaar.”