Afval in de Westelijke Mijnstreek niet overal opgehaald als gevolg van softwarefout

RWM haalt dagelijks afval op in de Westelijke Mijnstreek. © Rob Oostwegel

Vuilnisdienst RWM heeft in een aantal straten van vier gemeenten in de Westelijke Mijnstreek door een softwarefout geen afval ingezameld. Ook bleven volle bakken staan door verwarring over het ophaalschema.

Sjak Planthof

RWM, dat afval ophaalt in Sittard-Geleen, Beek, Stein en Beekdaelen, werkt sinds 1 januari met een nieuw routebegeleidingssysteem. „In de software zaten kinderziektes die er bij het testen niet waren. De boordcomputer in de wagens vinkte sommige straten aan als afgehandeld, terwijl dat niet het geval was”, aldus woordvoerder Niels Franken van RWM.

Veranderd

Daarnaast hebben inwoners bakken aan de straat gezet op dagen dat er in hun straat geen afval wordt opgehaald. Waardoor ze bleven staan. Franken: „We werken met veranderde ophaaldagen en -tijden. Dat hebben we gemeld via de afvalwijzer. Het kan zijn dat mensen dat vergeten zijn. In Beek en Beekdaelen is er bovendien geen papieren afvalwijzer meer. Dan zijn ze aangewezen op digitale informatie.”

RWM rijdt momenteel continu met twee extra vuilniswagens om afval in te zamelen in straten waar het fout is gegaan. Franken: „Het kan één tot twee dagen duren voordat die bakken geleegd zijn. We verwachten dat tegen het einde van deze week alles weer normaal verloopt. De softwareproblemen zijn opgelost.” RWM kreeg vorige week circa honderd klachten binnen over inzameling van afval in de vier gemeenten.

Ziekmeldingen

Inwoners van de vier gemeenten zullen de afgelopen dagen ook gemerkt hebben dat het langer duurde voordat bij hen in de straat het afval was ingezameld. Franken: „We hebben te kampen met meer ziekmeldingen onder de vuilnismannen dan gewoonlijk. Door onderbezetting duren de ophaalbeurten langer dan gebruikelijk. Bakken worden soms pas geleegd in de middag. Het is een opeenstapeling van problemen.”