Waarom blijven supporters hun club benadelen en maar vuurwerk afsteken in stadions?
Fans van Roda JC steken vuurwerk af om hun onvrede over de begintijd van de derby tegen MVV te laten blijken. — © Bas Quaedvlieg
De derby tussen Roda en MVV werd twee keer gestaakt vanwege vuurwerk. Een incident dat de thuisclub ongetwijfeld weer geld zal kosten. Maar waarom nemen supporters die boetes voor hun club eigenlijk op de koop toe en blijven ze maar vuurwerk afsteken in de stadions?
„Supporters moeten voor zichzelf opkomen, want niemand anders doet het”, is Roman de Lange duidelijk. De Lange is werkzaam voor In de Hekken, een website die vooral op Twitter regelmatig van zich laat horen waar het gaat om supportersacties. Ze waren er zondag ook als de kippen bij. ‘De derby tussen Roda JC en MVV is al twee keer stilgelegd door twee geweldige sfeeracties van Ultra’s Kerkrade’, viel er te lezen, met bijgevoegd de foto’s van de rokende tribune.
Lees ook: Roda-directeur Bouckaert: ‘Vuurwerk moeilijk buiten het stadion te houden’
Het verbaast niemand meer, vuurwerk in stadions. Ook de politie niet, bleek zondagmiddag in Kerkrade. Op de perstribune zaten agenten in burger met enorme telelenzen gericht op de Koempeltribune. Wachtend op wat komen ging. Het gedoe kwam er en dus waren de agenten op hun post om foto’s en video’s te maken van de supporters die in het eerste kwartier al vuurwerk ontstaken en er daarmee voor zorgden dat de derby tot twee keer toe werd gestaakt.
Hans Klok
Of de agenten veel hebben gezien is overigens maar de vraag. De fans waren minstens zo goed voorbereid. Op het moment suprême ging een spandoek de lucht in waarna supporters bivakmutsen of andere gezichtsbedekkende kleding gebruikten om zich onherkenbaar te maken voordat het vuurwerk werd ontstoken. Nadat de rookwolken even later waren opgetrokken, ging het spandoek weer omhoog waarna de toeschouwers weer onbedekt tevoorschijn kwamen. Hans Klok had er een puntje aan kunnen zuigen.
Lees ook: Roda-MVV: hectische middag met krankzinnig slot
Het laat nog maar eens zien dat de tijd van vuurwerk meesmokkelen en dat simpelweg ontsteken al lang voorbij is. Acties worden anno 2020 met bijna militaire precisie voorbereid. Zeker sinds de KNVB de strijd tegen vuurwerk in stadions de afgelopen jaren heeft opgevoerd. Zonder al teveel succes overigens. Vuurwerk was het afgelopen jaar zowel binnen (wel een lichte daling) als buiten (een lichte stijging) het stadion weer probleemgeval nummer één, rekende de politie onlangs voor.
Lees ook: Schroijen in drie minuten van derbyheld naar schlemiel: ‘Dit zal me nog een tijd bijblijven’
Maar hoe komt dat vuurwerk nu precies het stadion in? De Lange uit Maassluis weet ongetwijfeld hoe dergelijke zaken werken, maar zwijgt als het graf. „Daar ga ik echt geen uitspraken over doen.” Wel snapt hij dat supporters besluiten om vuurwerk te ontsteken, zelfs als ze weten dat het tot boetes gaat leiden. „Dat is een tweestrijd, want je wil je club natuurlijk niet benadelen. Maar supporters moeten ook voor zichzelf opkomen. Laten zien; wij zijn er ook nog. Soms kies je dan voor het grote gebaar, want het is vaak de enige manier waarop ze zich kunnen laten horen.” Zondag met succes, het protest van de Roda-supporters tegen het verplaatsen van derby op verzoek van FOX Sports kwam wel aan, denkt De Lange. „Er is veel aandacht voor geweest.”
Lees ook: Burgemeester: ‘Kleine groep Roda-fans verpest het voor de rest’
Het heeft de status van de harde kern van Roda in supportersland ongetwijfeld weer wat doen toenemen. Want natuurlijk speelt ook dat een rol, maar volgens De Lange gaat het daar in de basis niet om. „Iedereen wil bij de gaafste supportersgroep horen, maar het is niet dat je dit doet om respect te krijgen. Het gaat vooral om de aandacht.” Het vuurwerk uit de stadions bannen? Het lijkt dan ook een utopie. Stewards zijn geen gediplomeerde beveiligers en de confrontatie aangaan met de harde kern is bepaald geen sinecure voor een vrijwilliger.
Cultuur
De Lange hoopt ook nog altijd dat de KNVB tot inkeer komt en met de supporters in gesprek gaat over plekken waar wel vuurwerk ontstoken mag worden. Net als spandoeken en het zingen van liedjes hoort het volgens hem bij de supporterscultuur. „Sfeer moet gemaakt worden”, meent de man van In de Hekken. Of misschien zijn de koudvuurfakkels waarmee het Deense Bröndby onlangs experimenteerde een oplossing, laat hij weten. Al heeft hij er een hard hoofd in. „Ze willen ons niet begrijpen.”
Lees ook: Derby Roda - MVV kwartier stilgelegd vanwege vuurwerk: rookwolken in stadion
En dus gaat het kat-en-muisspel van zondag vermoedelijk door. Waarbij ook de belangen van de club en hun eigen supporters – clubs willen boetes toch voorkomen - regelmatig tegenover elkaar zullen staan, denkt hij. „Supporters krijgen bij veel clubs bijna geen ruimte meer, maar diezelfde clubs gebruiken vervolgens wel diezelfde vuurwerkbeelden in hun promotiefilmpjes. Dat zegt toch al genoeg, vuurwerk hoort er gewoon bij.”
Luister hier naar de nieuwste aflevering van de Voetbalpodcast van De Limburger: