Plannen terugsturen asielzoekers niet waargemaakt

Opvang uitgeprocedeerde asielzoekers in Amsterdam. © Joris Van Gennip/AD

Meer uitgeprocedeerde asielzoekers terugsturen naar hun land van herkomst is tot nu toe mislukt, meldt Nieuwsuur op basis van onderzoek.

Redactie

Drukmiddelen die in het regeerakkoord staan om andere landen te bewegen onderdanen terug te nemen, zijn in de afgelopen kabinetsperiode nooit toegepast. Ook is nauwelijks werk gemaakt van het streven greep te krijgen op de grote groep vreemdelingen die jaarlijks in de illegaliteit verdwijnt. De Adviesraad voor Migratie zegt naar aanleiding van het Nieuwsuur-onderzoek dat op deze manier het asielbeleid wordt ondergraven.

Ongeveer een derde van de vreemdelingen die Nederland per jaar verlaten, keert daadwerkelijk terug naar het land van herkomst. Een kleiner deel wordt teruggestuurd naar het eerste EU-land waar de asielzoeker een aanvraag deed. Maar de helft laat Justitie volgens Nieuwsuur uit het zicht verdwijnen; deze mensen duiken vaak onder in de illegaliteit.

Weigering

Groot probleem is dat herkomstlanden weigeren mee te werken aan de terugkeer. In het regeerakkoord werd daarom afgesproken om drukmiddelen te gebruiken, zoals het intrekken van ontwikkelingsgeld, landingsrechten of weigeren van visa. Geen van die maatregelen is echter uitgevoerd, bevestigt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Een van de oorzaken, vertellen bronnen rond dit ministerie, is dat handels- en diplomatieke belangen zwaarder wegen.