Boze boeren kondigen wéér nieuwe acties aan, op veertig ‘opvallende locaties’

Boze boeren bij de toegangspoorten van Tata Steel. Actievoerende boeren en bouwers protesteren tegen het stikstofbeleid. © ANP

Boerenactieclub Agractie heeft nieuwe protesten aangekondigd. Agractie zegt op veertig ‘opvallende locaties’ door heel Nederland agrarische producten te gaan ‘aanbieden’. Wat daarmee wordt bedoeld is onduidelijk. Het gaat onder andere om supermarkten en winkelcentra. Die zullen worden ‘aangekleed met tractoren en spandoeken’.

Redactie

Wanneer de acties zijn, zegt een woordvoerder van Agractie niet. In een geschreven verklaring staat dat de protesten op ‘een datum in het eerste kwartaal van 2020’ zullen plaatsvinden. Agractie vindt dat veel Nederlandse producten in supermarkten verkocht worden tegen een prijs die niet in verhouding staat tot wat boeren ervoor krijgen.

Stikstof

Meerdere boerenactiegroepen hebben de afgelopen tijd actiegevoerd. Naast hun onvrede over de prijzen die zij voor hun producten krijgen, protesteerden ze ook tegen het stikstofbeleid van de Nederlandse regering. Boeren worden daar hard door getroffen, stellen ze. De acties leidden tot veel verkeerschaos omdat boeren massaal met hun tractoren de weg op gingen.