Week 19 van de Limburgse bevrijding: Gevechten laaien weer op

In de week van 17 tot en met 23 januari 1945 komt het front in Limburg weer in beweging. Na zes weken stilstand worden er eindelijk weer dorpen bevrijd. In Maastricht valt een Duitse spion die zich voordoet als priester door de mand.

onze verslaggevers

Bevrijd deze week:

17 januari: Baakhoven, Dieteren, Susteren. 18 januari: Echt, Schilberg, Hingen, Koningsbosch, Lilbosch, Pey. 20 januari: Ohé en Laak, Stevensweert. 21 januari: Echterbosch, Sint Joost

Engelsen pakken de strijd in Limburg weer op

SUSTEREN Na anderhalve maand stilstand komt het Limburgse front weer in beweging. De Engelsen beginnen met de bevrijding van Midden-Limburg bij Susteren dat vier maanden op de frontlinie lag. Er komen weken vol felle gevechten aan want de Duitsers hebben veel tijd gehad om zich in te graven.

© Archief De Limburger

Lees ook: Els (3) weeskind door verwoestende bombardementen op Montfort: ‘Verschrikkelijk dat ik daar als klein kind tussen heb gezeten’

Luxemburgse priester blijkt Duitse spion

MAASTRICHT, donderdag 18 januari. Een verzetsman houdt een dagboek bij. Daarin staat dat een priester een kamer in een Maastrichts hotel wil boeken. De man zegt uit Luxemburg afkomstig te zijn, maar heeft een opvallend accent. Hij valt door de mand door een strikvraag. Als de man probeert weg te komen met een smoes wordt hij achtervolgd en aangehouden. Hij blijkt een gewapende Duitse spion te zijn.

© Wikipedia

Heldenkruis voor Donnini na fatale aanval bij Stein

STEIN (Dld), donderdag 18 januari. Als Dennis Donnini met zijn maten uit de loopgraaf springt bij een dorpje op de Selfkant, worden ze meteen beschoten. Dennis wordt geraakt aan zijn hoofd en is bewusteloos. Dan staat hij op, rent dertig meter naar de Duitsers en gooit een granaat. De Duitsers vluchten. Bloedend achtervolgt hij ze en redt ook nog een gewonde kameraad. Hij stormt door en wordt weer geraakt. Het houdt hem niet tegen. Dan raakt een kogel de handgranaat op zijn jas. De granaat explodeert. Donnini krijgt postuum het Victoria Kruis. Hij ligt begraven in Sittard.

Schuilen in kelder wordt familie Dircks noodlottig

SINT JOOST, maandag 22 januari. De familie Dircks uit Pey zit in St. Joost in een schuilkelder en houdt zich koest als de Britten de Heerdstraat intrekken. De soldaten denken dat er Duitsers in de kelder zitten en gooien een aantal handgranaten naar binnen. Tilly Dircks, drie weken oud, is op slag dood. Moeder Sjan wordt uren later naar een hulppost in Echt gebracht en daarna vervoerd naar het Sittardse ziekenhuis. Ze overlijdt een dag later.

Bekijk hier alle verhalen, foto’s en video’s uit de serie 75 jaar bevrijding.

Luister ook naar de podcast-serie Over Vrijheid gesproken, waarin Jos van den Camp spreekt met lezers van De Limburger die de bevrijding hebben meegemaakt. Deze keer met Paul Dückers uit Blerick. Samen met zijn ouders, broers en zussen was hij maanden geëvacueerd. Blerick was weliswaar bevrijd, maar de strijd om het naastgelegen Venlo ging in alle hevigheid door. Luister hier de andere podcasts in deze serie.