Warmtepomp is hot: een derde meer verkocht

Print
Warmtepomp is hot: een derde meer verkocht

Stefan van der Velden woont in een huis dat tot in de details is geïsoleerd, zelfvoorzienend is in stroom door de dertig zonnepanelen op het dak en door de warmtepomp in de tuin niet wordt verwarmd door gas. Afbeelding: AD/Thomas Segers Fotografie

De warmtepomp wint aan populariteit. De verkoop van de apparaten is vorig jaar met bijna een derde toegenomen, tot circa 40.000, becijfert onderzoeksbureau Dutch New Energy Research (DNER). Veruit de meeste Nederlandse woningen en bedrijven worden nog verwarmd met aardgas, maar de onderzoekers verwachten dat de opmars van de warmtepomp verder doorzet.

Het bureau baseert zich op verkoopcijfers over de eerste drie kwartalen van 2019 en een steekproef onder 17 fabrikanten en 78 installateurs van warmtepompen. Zij zijn optimistisch over de toekomst. In het jaar 2030 hoopt de branche zo’n 200.000 warmtepompen per jaar te installeren, ongeveer net zoveel als er nu in het hele land staan. DNER voorziet voor 2020 een groei van 24 procent.

De apparaten onttrekken warmte aan de buitenlucht of de bodem. Bodempompen zijn zo’n 5000 euro duurder, maar ook een stuk zuiniger. In hoeverre warmtepompen goed zijn voor het milieu, hangt vooral af van hoeveel stroom ze gebruiken en van hoe de elektriciteit waar ze op draaien is opgewekt.

Minder CO2-uitstoot

Stoppen met gas verstoken scheelt CO2-uitstoot, maar een buitenluchtwarmtepomp zorgt al snel voor een verdubbeling van het stroomverbruik. Als die stroom wordt opgewekt door vervuilende bronnen als steenkool of aardgas, wordt de ‘CO2-winst’ tenietgedaan.

Volgens CBS-cijfers is het aandeel steenkool inmiddels afgenomen, tot 24 procent in 2018, terwijl de hernieuwbare energie steeg naar 16,3 procent. Directeur Rolf Heynen van DNER weet niet exact hoe de CO2-som nu uitpakt. Hij benadrukt wel dat de energieproductie uit zon en wind snel groeit. Daarmee neemt ook de duurzaamheid van warmtepompen toe.

Vooral nieuwbouw

De pompen zijn alleen geschikt om goed geïsoleerde panden mee te verwarmen. Bijvoorbeeld in nieuwbouwwijken, die in principe niet meer op aardgas aangesloten mogen worden. Een punt van zorg is nog de geluidsoverlast van de buitenluchtpompen. De helft van de fabrikanten verwacht binnen vijf jaar wel ‘fluisterstille’ apparaten te produceren.

Mensen die overgaan op een warmtepomp worden als voorlopers in de verduurzaming van huizen gezien.. Stefan van der Velden uit Oss maakte zijn huis zelfvoorzienend in stroom door dertig zonnepanelen op het dak te plaatsen. Dankzij de warmtepomp hoeft hij geen gas meer te verbranden. ,,Het was een hele klus, maar meer dan de moeite waard”, zei hij in november tijdens de Nationale Duurzame Huizenroute.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →