Brunssumer Mitchell leert schaduwzijde van voedsel kennen

Print
Brunssumer Mitchell leert schaduwzijde van voedsel kennen

Mitchell Menick (rechts). In het midden presentatrice Jennifer Hoffman. Afbeelding: Ferry Knijn

Brunssum -

Brunssummer Mitchell Menick is een van de deelnemers die tijdens het EO-programma Gefileerd leren wie de prijs betaalt voor goedkoop voedsel.

Het programma dat sinds 9 januari elke donderdag om 21 uur op NPO 3 is te zien, adresseert de vraag naar lekker en goedkoop voedsel.

Mitchell Menick krijgt samen met vier andere foodies de kans om onder leiding van chef-kok Joris Bijdendijk een viergangendiner te bereiden. Wat ze op voorhand niet weten, is dat daar iets aan vooraf gaat.

Sushi

Met Jennifer Hoffman reizen de twintigers naar Thailand, waar ze aan den lijve ondervinden hoe kip, garnalen, rijst en vis geproduceerd worden. Dat moet aantonen welke prijs betalen mens, dier en milieu voor de sushi of kipnuggets op ons bord?

Mitchell is een echte sushifan en gaat het liefst zo luxe mogelijk uit eten. Door zijn deelname heeft hij de andere kant van de voedselbereiding gezien. In Thailand, een van de grootste voedselexporteurs, is de rauwe realiteit van het slachthuis te zien. Ook ervaren de deelnemers schokkende praktijken op vissersboten en de ingrijpende gevolgen van de vraag naar goedkope rijst.

Kippenruimen

In de eerste aflevering kon de kijker kennismaken met de deelnemers. Die moesten in een kippenfabriek ‘kippenruimen’, terwijl alle kippen overleden bleken.

Eindredacteur Herman Wegter van Gefileerd: „Vorig jaar zijn er in Nederland 140 miljoen bezorgmaaltijden besteld. Wat is de keerzijde van onze consumptiedrang? In ‘Gefileerd’ delen we een glimp van de achterkant van de voedselindustrie. Dat is behoorlijk confronterend. Niet alleen voor de kandidaten, maar ook voor de kijkers én voor mij.”

Terugkijken? Dat kan hier

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen