KPN stelt einde XS4All uit, provider in sterfhuisconstructie

Print
KPN stelt einde XS4All uit, provider in sterfhuisconstructie

Het kantoor van XS4ALL in Amsterdam. Afbeelding: ANP

Internetprovider XS4All blijft toch langer bestaan, in ieder geval in naam. Bestaande klanten hoeven voorlopig niet verplicht over naar KPN, laat het telecombedrijf weten. Tegelijkertijd gaat de integratie met KPN door.

De medewerkers van XS4All kregen dinsdagochtend van KPN-topman Joost Farwerck te horen wat KPN voor de provider in petto heeft. Vorig jaar januari maakte KPN bekend te willen stoppen met XS4All: de provider moet onder de KPN-vlag verder. Het leidde tot een ruim 50.000 keer ondertekende online petitie voor het behoud van XS4All en de oprichting van de actiegroep XS4All Moet Blijven.

Lees ook: XS4ALL-actievoerders beginnen nieuwe internetprovider

KPN probeert onder kersverse nieuwe baas Farwerck de scherpe kanten van de samenvoeging af te vijlen. Bestaande klanten hoeven niet langer verplicht over naar het KPN-merk. ,,Zij kunnen zo lang ze willen onder de XS4All vlag blijven”, zegt woordvoerder Hans van Zon. ,,Ze worden geholpen door dezelfde helpdesk en hun internet blijft op dezelfde techniek draaien.”

Sterfhuisconstructie

De veranderingen lijken vooral optisch van aard, want KPN draait de samenvoeging niet terug. De integratie gaat door, zo zal het XS4All marketingteam straks ook voor KPN werken. Nieuwe klanten kunnen later dit jaar niet meer bij XS4All terecht. Bestaande XS4All-klanten krijgen een aanbieding om naar KPN over te gaan. ,,Ze komen dan in een KPN-omgeving, die zeer lijkt op XS4All. Medewerkers van XS4All zullen hierbij betrokken blijven.”

Al met al wordt XS4All in een sterfhuisconstructie geplaatst. Volgens KPN is de aanpassing desalniettemin een geste voor de vele support voor XS4All. De in 1998 door KPN overgenomen provider is al een kwart eeuw geliefd om zijn kwaliteit, service en aandacht voor privacy en internetvrijheid. ,,Voor bestaande klanten en medewerkers biedt dit een stuk erkenning”, aldus Van Zon.

Actiegroep gaat door

Actiegroep XS4All Moet Blijven stelt in een reactie dat KPN klanten een rad voor ogen draait en is zeer teleurgesteld. ,,Er wordt gedaan alsof XS4ALL voorlopig mag blijven. Achter de schermen worden echter tal van zaken al geïntegreerd, wat verdere stappen betekent in het langzame ontmantelingsproces van de afgelopen jaren.” Volgens de actievoerders wordt XS4All achter de schermen uitgehold en ‘verwordt het tot een label’. ,,Techniek, mensen en cultuur vormen de harde kern van XS4ALL. Als je daar één of meer elementen uithaalt, is het geen XS4ALL meer.”

De actiegroep gaat dan ook gewoon door met de eigen provider Freedom Internet die het afgelopen november lanceerde. Dit alternatief voor XS4All moet eind maart live gaan.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen