Waat e waer

‘Elke gemeente krijgt de Jos die ze verdient’

Print
‘Elke gemeente krijgt de Jos die ze verdient’

Afbeelding: De Limburger

Laar / Weert / Altweerterheide / Stramproy / Tungelroy / Swartbroek -

COLUMN - De Vriendenrepubliek in Limburg is even legendarisch als levend. Wat in Trumpland rondzwermt als quid pro quo gaat hier nog altijd rond als bitterballen bij bier. Even hoopte de gouverneur dat het na de ‘El Rey-affaire’ van os Joske in Roermond bezworen was. Toen bleek de burgermoeder van Maastricht te weinig antistoffen te hebben tegen het vriendenvirus. Vervolgens speelde Joske zijn verfommelde integriteitskaart uit tegen burgemeester Donders. En nu lijkt het virus over de Maas geland bij de JubelJos van Weert, Undercover-burgemeester Heijmans met Marco Polo-complex. Elke gemeente krijgt de Jos die ze verdient.

Het begon al in jubeljaar 2014. Eerst met veel kostbare poeha rond een faketitel ‘Groenste Gemeente’, daarna nog meer in kwadraat rond ‘Aliblabla’-tripjes naar China. Bij de viering van een verzonnen zes-eeuwenjubileum verwisselde JubelJos net zo makkelijk van bestuurlijke pet als een kameleon van kleur. Tijdens zijn finest hour als reguliere Pauwgast en vader voor alle asielzoekers in HQ Weert ontdook hij zonder gêne de wet en de opsporing van het IND als medeplichtige aan illegale onderduik. Alles onder het mom van de ‘beste bedoelingen’ en zelf toegekend mandaat. Het doel heiligt alle middelen, of het nu om een VIP-tent bij het EK Triatlon gaat of, zoals nu, om de International Award for Young People. De petten van Peaky Blinders zijn er niets bij. En wat is het doel deze keer? JubelJos: ‘Het doel van de Award is om kinderen te helpen. Het doel van de gemeente Weert is om kinderen te helpen.’ Weert als jeugdinstituut, daar zullen veel geboren en getogen burgers van opkijken.

Voor zo’n mooi doel mag je ongezien gemeenschapsgeld uit het vluchtelingenbudget steken in de club waarvan jij voorzitter bent, een baantje ritselen voor je vriendin en PvdA-prinses Fanida, en samen met HQ-eigenaar Poell en trawanten VIP-fuiven bij de F1 in Francorchamps. Uiteraard allemaal voor de schouderklop en zonder enig wederzijds belang. ‘Denkte da wij koekwous zijn?’ Dat denkt JubelJoske, ja. En waarom ook niet, met zo’n tandeloze gemeenteraad die hij onlangs nog moeiteloos een motie van treurnis terug in de strot duwde, met een gouverneur die alleen ‘bezorgd’ toekijkt en met gulle vrienden met advocaten? Een burgemeester zonder mandaat, zonder antenne en zonder niveau kan dan wel de schijn tegen hebben, maar hij heeft het klimaat mee. Hij wel.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen