Mijnstreek

‘Zoekend naar gebeurtenissen in het nieuwe jaar glijd ik uit over letterconfetti rondom carnaval’

Print
‘Zoekend naar gebeurtenissen in het nieuwe jaar glijd ik uit over letterconfetti rondom carnaval’

Afbeelding: De Limburger

COLUMN - Het moeten de grote hoeveelheden kerstkransjes zijn die mij ’s nachts nog uit de slaap houden. Nog steeds werkt mijn stelsel aan de verwerking van de grote hoeveelheden suiker die ik met het vorderen van de dag rondom de navel, als vet, zie verschijnen. Kerst ligt nog vers in het geheugen. Ik proef nog de rode wijn en champagne van oudejaarsavond en ik ben ervan overtuigd dat ik vanochtend nog de kater heb horen miauwen. 2020 is nog zo vers.

Op zoek naar goede voornemens struikel ik in de krant voortdurend over carnavalsnieuws. Met veel confetti roept de ene vorst de andere hooglustigheid uit. Zoekend naar gebeurtenissen in het nieuwe jaar glijd ik uit over letterconfetti rondom carnaval. Zowel in print als in beeld zijn het serpentines die ons voort stuwen in dit nog prille jaar. Van LVK tot de helden van de Buut. Rijmende regels eindigend in de bekende kleuren rood, groen en geel. Met diep respect voor de middenstand die elk jaar de laatste chocolade eitjes van Pasen direct verruilt voor de pepernoten en zelfs tijdens het verblijf van de Spaanse weldoener, Coca Cola in torenvorm stapelt, om ons te herinneren aan de komst van de gulle, doch frigide gever uit de Noordpool. Claus staat elk jaar vroeger aan onze deur. Dat laatste kan natuurlijk ook verband houden met het smelten van de poolkappen. Afleiding volgt op afleiding. Nieuws wordt verdrongen naar de buitenste ring. Laat duidelijk zijn, ben een groot liefhebber van de carnavaleske traditie en begeef me als nar met regelmaat in het vasteloavendsgeweld, maar de hoeveelheid carnavals gerelateerd nieuws valt op. L1 is al vroeg gedoopt tot L11 en de programmering heeft in deze dagen meer weg van een 3/4 maat dan een lokale omroep. Het is veel. Zo veel dat de complottheoreticus in mij wordt gewekt die zich afvraagt of hier geen groter iets schuilt. Met de ‘kap’ in de ogen kijken we anders naar de wereld. Confettikanonnen schieten geen vliegtuigen uit de lucht. Als tijdens de aanloop naar carnaval de wolf, schaapskleren draagt, is hij gewoon verkleed. Als een prins een steek laat vallen in de aanloop naar de dolle dagen, ziet niemand om. Inspanning moet gevolgd door ontspanning. Basis van de inspanning fysiologie. Maar geen groter gevaar dan ontspanning die voortduurt. De feesten rijgen zich als keten aaneen. Zonder pauzes van bezinning. Ik roep mijzelf even halt toe. Zet de bril af. Leg krant terzijde. Zet L1 uit. Ik schakel af. Efkes, al aaf.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen