Tientallen demonstranten bij lawaaiprotest in Schinveld tegen Awacs

Print

Lawaaiprotest Beekdaelen bij komst staatssecretaris Visser. Video: Track ‘88 / De Limburger

Schinveld -

Rond de vijftig demonstranten verwelkomden staatssecretaris Barbara Visser woensdagmorgen met veel rumoer in Schinveld. Het lawaaiprotest richt zich tegen de overlast van Awacs.

„Weg met Awacs!” klinkt het luid over het pleintje voor het gemeentehuis in Schinveld. Een vijftigtal demonstranten maakt lawaai met deksels, toeters en andere ‘instrumenten’ Voor de komst van staatssecretaris Barbara Visser (VVD) is zelfs een speciaal demonstratievak afgezet, maar daar staat geen enkele demonstrant.

Als de bewindsvrouw uitstapt klinkt het lawaai even op, zodat burgemeester Eric Geurts en wethouder Jeanette Quadvlieg zich met moeite verstaanbaar kunnen maken. Een delegatie van de gemeenten Brunssum en Beekdaelen en actiegroep Stop Awacs Overlast neemt haar snel mee naar binnen, om achter gesloten deuren te praten over de aanpak van de overlast.

Lees ook: Staatssecretaris doet geen toezeggingen om overlast Awacs aan te pakken

Tientallen demonstranten bij lawaaiprotest in Schinveld tegen Awacs
Foto: Peter Schols

De gang van zaken zint niet iedereen. Geboren en getogen Schinveldenaar Ad Linhard vindt het een gemiste kans dat bewoners niet de kans krijgen met de staatssecretaris te praten. Dat gebeurde ook na de bomenkap in de Schinveldse bossen in 2006.

Lees ook: Eis Brunssum en Beekdaelen: 200 miljoen voor overlast Awacs

Voorzitter Nico Trommelen van Stop Awacs begrijpt de bezwaren, maar vindt ook dat het bezoek ordentelijk moet verlopen. Geurts verzekert de demonstranten dat hij hun bezwaren ook zal voorleggen aan de staatssecretaris. De gemeenten Brunssum en Beekdaelen willen dat Defensie 200 miljoen steekt in een leefbaarheidsfonds. Daaruit zouden schadevergoedingen en woningisolatie betaald kunnen worden. Daarnaast wil Geurts een onafhankelijke commissie instellen om de aanpak van de overlast te bespreken.

Trommelen en Clasina Debets (GroenLinks Beekdaelen) zijn tevreden met de opkomst.

Tientallen demonstranten bij lawaaiprotest in Schinveld tegen Awacs
Foto: Peter Schols

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen